Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem
Mam świetną propozycję na słodkie, rozpustne śniadanie, choć te naleśniki z makiem będą też dobre na deser. Makowe naleśniki wypełnione są czekoladowym twarożkiem. Ja podałam je z frużeliną wiśniową i posiekaną, gorzką czekoladą. Pyszne na zimno i na ciepło. Twarożek jest kremowy, przygotowany z białego sera z dodatkiem mascarpone i czekolad. Myślę, że spokojnie możecie przygotować go o połowę więcej jeśli lubicie sporo nadzienia w naleśnikach. Do naleśników oprócz wiśni będzie pasować konfitura z malin, śliwek, czy truskawek. Dobre będą plasterki banana, a w sezonie letnim nie żałujcie i wykorzystajcie ulubione, świeże owoce jak truskawki, maliny, czy borówki.
Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem - wskazówki
Składniki na makowe naleśniki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Może być zwykłe masło lub klarowane. Opcjonalnie można dodać 2 łyżki oleju roślinnego np.rzepakowego.
Mleko – Zwykłe mleko 2% w kartoniku.
Cukier waniliowy – Można użyć cukru wanilinowego, z prawdziwą wanilią lub łyżeczkę naturalnego ekstraktu z wanilii. Jeśli dodajecie ekstrakt, można do ciasta dodać dodatkowe 10 g cukru.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie powinna sprawdzić się mąka orkiszowa jasna typ 700.
Mak – Suchy, mielony mak.
- Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz maku można razem zblendować na gładkie ciasto. Mak dodajemy na końcu i mieszamy całość.
- Ciasto na naleśniki powinno odpocząć 30 minut przed smażeniem.
- Patelnia do smażenia powinna być dobrze i równomiernie rozgrzana. To, czy trzeba ją posmarować tłuszczem zależy od patelni. Ja zawsze smaruję ją cienką warstwą masła klarowanego.
Czekoladowy twarożek.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Biały ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie roztopionej czekolady do zimnych składników sprawi, że twarożek się zwarzy.
Czekolada – Mleczna i gorzka 60-80% kakao.
Kakao – Do twarożku dodajemy tylko małą łyżeczkę kakao, dla koloru i smaku.
Dla mnie masa była idealnie słodka, ale jeżeli macie ochotę, to można dodać do niej dodatkową łyżeczkę cukru pudru. Najlepiej wmieszać ją na końcu.
Czekoladowego twarożku wystarcza na posmarowanie 8 naleśników warstwą średniej grubości (jak na zdjęciu). Jeżeli lubicie napakowane naleśniki, można przygotować o połowę twarożku więcej, czyli zwiększyć wszystkie składniki o połowę.
Przepis na 8 naleśników posmarowanych twarożkiem.
Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem - przechowywanie
Zabezpieczone folią spożywczą naleśniki (bez nadzienia) mogą pozostać w temperaturze pokojowej 1 dzień, w lodówce do 4 dni.
Naleśniki z nadzieniem przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub talerzu zabezpieczonym folią spożywczą. Będą dobre do 2-3 dni.
Smacznego!
Przepis na naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem:
NALEŚNIKI Z MAKIEM I CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na naleśniki z makiem
- 1½ szklanki mleka (375 ml)
- 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
- 20 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej (130 g)
- 1,5 łyżki maku mielonego (15 g)
- 20 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na twarożek czekoladowy
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka kakao (5 g)
Dodatkowo
- ulubiona konfitura/owoce
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie naleśników
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
- Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie. Powoli, mieszając wlewać ostudzone masło.
- Do mokrych składników przesiać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na końcu wmieszać mak. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
- Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, odkładać je jeden na drugim.
Przygotowanie twarożku
- Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna pozostać płynna i być w temperaturze pokojowej.
- W misce wymieszać (najlepiej rozetrzeć widelcem) twaróg i mascarpone. Powoli wlewać czekoladę, ciągle energicznie mieszając.
- Na końcu wmieszać kakao.
- Naleśniki smarować twarożkiem i składać na trójkąty lub zwijać w rulonik.