Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem

Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem

Mam świetną propozycję na słodkie, rozpustne śniadanie, choć te naleśniki z makiem będą też dobre na deser. Makowe naleśniki wypełnione są czekoladowym twarożkiem. Ja podałam je z frużeliną wiśniową i posiekaną, gorzką czekoladą. Pyszne na zimno i na ciepło. Twarożek jest kremowy, przygotowany z białego sera z dodatkiem mascarpone i czekolad. Myślę, że spokojnie możecie przygotować go o połowę więcej jeśli lubicie sporo nadzienia w naleśnikach. Do naleśników oprócz wiśni będzie pasować konfitura z malin, śliwek, czy truskawek. Dobre będą plasterki banana, a w sezonie letnim nie żałujcie i wykorzystajcie ulubione, świeże owoce jak truskawki, maliny, czy borówki.
przepis na naleśniki z makiem

Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem - wskazówki

Składniki na makowe naleśniki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Może być zwykłe masło lub klarowane. Opcjonalnie można dodać 2 łyżki oleju roślinnego np.rzepakowego.

Mleko – Zwykłe mleko 2% w kartoniku.

Cukier waniliowy – Można użyć cukru wanilinowego, z prawdziwą wanilią lub łyżeczkę naturalnego ekstraktu z wanilii. Jeśli dodajecie ekstrakt, można do ciasta dodać dodatkowe 10 g cukru.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie powinna sprawdzić się mąka orkiszowa jasna typ 700.

Mak – Suchy, mielony mak.

  • Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz maku można razem zblendować na gładkie ciasto. Mak dodajemy na końcu i mieszamy całość.
  • Ciasto na naleśniki powinno odpocząć 30 minut przed smażeniem.
  • Patelnia do smażenia powinna być dobrze i równomiernie rozgrzana. To, czy trzeba ją posmarować tłuszczem zależy od patelni. Ja zawsze smaruję ją cienką warstwą masła klarowanego.

 

Czekoladowy twarożek.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Biały ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie roztopionej czekolady do zimnych składników sprawi, że twarożek się zwarzy.

Czekolada – Mleczna i gorzka 60-80% kakao.

Kakao – Do twarożku dodajemy tylko małą łyżeczkę kakao, dla koloru i smaku.

Dla mnie masa była idealnie słodka, ale jeżeli macie ochotę, to można dodać do niej dodatkową łyżeczkę cukru pudru. Najlepiej wmieszać ją na końcu.

Czekoladowego twarożku wystarcza na posmarowanie 8 naleśników warstwą średniej grubości (jak na zdjęciu). Jeżeli lubicie napakowane naleśniki, można przygotować o połowę twarożku więcej, czyli zwiększyć wszystkie składniki o połowę.

Przepis na 8 naleśników posmarowanych twarożkiem.

naleśniki z makiem i twarożkiem przepis

Naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem - przechowywanie

Zabezpieczone folią spożywczą naleśniki (bez nadzienia) mogą pozostać w temperaturze pokojowej 1 dzień, w lodówce do 4 dni.

Naleśniki z nadzieniem przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub talerzu zabezpieczonym folią spożywczą. Będą dobre do 2-3 dni.

naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem (2)

Smacznego!

Przepis na naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem:

naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem (2)

NALEŚNIKI Z MAKIEM I CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Joanna | Chocololo
Naleśniki z dodatkiem maku, wypełnione kremowym twarożkiem czekoladowym.
Przepis na 8 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na naleśniki z makiem

  • szklanki mleka (375 ml)
  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 20 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (130 g)
  • 1,5 łyżki maku mielonego (15 g)
  • 20 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na twarożek czekoladowy

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)

Dodatkowo

  • ulubiona konfitura/owoce

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie naleśników

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie. Powoli, mieszając wlewać ostudzone masło.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na końcu wmieszać mak. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
  • Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, odkładać je jeden na drugim.

Przygotowanie twarożku

  • Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna pozostać płynna i być w temperaturze pokojowej.
  • W misce wymieszać (najlepiej rozetrzeć widelcem) twaróg i mascarpone. Powoli wlewać czekoladę, ciągle energicznie mieszając.
  • Na końcu wmieszać kakao.
  • Naleśniki smarować twarożkiem i składać na trójkąty lub zwijać w rulonik.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, mak, naleśniki, naleśniki czekoladowe, śniadanie, twaróg, wiśnie

Zobacz także:

naleśniki czekoladowe
naleśniki czekoladowe
czekoladowe pancakes
czekoladowe pancakes
gofry czekoladowe
gofry czekoladowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x