Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
NALEŚNIKI Z MAKIEM I CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Joanna | Chocololo
Naleśniki z dodatkiem maku, wypełnione kremowym twarożkiem czekoladowym.
Przepis na 8 sztuk.
WYDRUKUJ PRZEPIS
PRZYPNIJ PRZEPIS
UDOSTĘPNIJ PRZEPIS
SKŁADNIKI
Składniki na naleśniki z makiem
1½
szklanki
mleka
(375 ml)
2
jajka duże
(w temp. pokojowej)
20
g
masła
1
szklanka
mąki pszennej
(130 g)
1,5
łyżki
maku mielonego
(15 g)
20
g
cukru
1
op.
cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
(ok. 16 g)
Składniki na twarożek czekoladowy
200
g
twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego
(w temp. pokojowej)
125
g
mascarpone
(w temp. pokojowej)
50
g
czekolady mlecznej
30
g
czekolady gorzkiej
1
łyżeczka
kakao
(5 g)
Dodatkowo
ulubiona konfitura/owoce
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie naleśników
Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie. Powoli, mieszając wlewać ostudzone masło.
Do mokrych składników przesiać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na końcu wmieszać mak.
Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, odkładać je jeden na drugim.
Przygotowanie twarożku
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna pozostać płynna i być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać (najlepiej rozetrzeć widelcem) twaróg i mascarpone. Powoli wlewać czekoladę, ciągle energicznie mieszając.
Na końcu wmieszać kakao.
Naleśniki smarować twarożkiem i składać na trójkąty lub zwijać w rulonik.
Słowo kluczowe
czekolada gorzka, czekolada mleczna, mak, naleśniki, naleśniki czekoladowe, śniadanie, twaróg, wiśnie