Cofnij
naleśniki z makiem i czekoladowym twarożkiem (2)

NALEŚNIKI Z MAKIEM I CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Joanna | Chocololo
Naleśniki z dodatkiem maku, wypełnione kremowym twarożkiem czekoladowym.
Przepis na 8 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na naleśniki z makiem

  • szklanki mleka (375 ml)
  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 20 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (130 g)
  • 1,5 łyżki maku mielonego (15 g)
  • 20 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na twarożek czekoladowy

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)

Dodatkowo

  • ulubiona konfitura/owoce

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie naleśników

  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie. Powoli, mieszając wlewać ostudzone masło.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na końcu wmieszać mak. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
  • Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, odkładać je jeden na drugim.

Przygotowanie twarożku

  • Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna pozostać płynna i być w temperaturze pokojowej.
  • W misce wymieszać (najlepiej rozetrzeć widelcem) twaróg i mascarpone. Powoli wlewać czekoladę, ciągle energicznie mieszając.
  • Na końcu wmieszać kakao.
  • Naleśniki smarować twarożkiem i składać na trójkąty lub zwijać w rulonik.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, mak, naleśniki, naleśniki czekoladowe, śniadanie, twaróg, wiśnie