Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Jeśli macie ochotę na pyszny, czekoladowy sernik w nieco mniejszym wydaniu, to mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym będą idealne. Czekoladowa masa serowa na herbatnikowym spodzie z kakao. Na wierzchu obowiązkowo musiała się znaleźć czekoladowa polewa, a na niej delikatny krem truskawkowy i truskawka w czekoladzie. Brzmi zachęcająco, prawda? Jestem pewna, że będą znikać jeden po drugim. Tym bardziej teraz, w słodkim, truskawkowym sezonie.
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym - wskazówki

Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, aby Wasze mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym wyszły idealnie.

Mini serniczki.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Do masy serowej czekolady gorzkiej 60-80%.

Krem truskawkowy.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Truskawki – Można wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Najważniejsze, żeby konsystencja przygotowanego musu była gęsta i truskawki dobrze wmieszały się do kremu. Sama przygotowałam go ze świeżych truskawek, ponieważ teraz jest na nie sezon.

Przygotowanie musu truskawkowego – Żeby przygotować gęsty mus trzeba truskawki umyć, osuszyć i pokroić. Włożyć je do niewielkiego garnuszka i poddusić z cukrem i sokiem z cytryny. Truskawki gotujemy, aż będą miękkie, rozpadające się w garnuszku. Płyn powinien się zredukować. Następnie  blendujemy je na mus, zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej przygotowaną, napęczniałą żelatynę.

Ważne, aby po dodaniu żelatyny nie podgrzewać truskawkowego musu. Nie może się zagotować. Inaczej żelatyna straci swoje właściwości, a krem będzie rzadki. Ostudzony mus z żelatyną powinien być gęsty i gładki. Konsystencję widać na zdjęciu.

Mus truskawkowy trzeba dodać do ubitej śmietanki z mascarpone ostrożnie i miksując na najmniejszych obrotach. Gdy tylko składniki się połączą, skończyć miksować aby krem się nie zwarzył.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i schładzamy w lodówce przez 15-20 minut. W tym czasie lekko zgęstnieje.

Pieczenie serniczków.

Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że serniczki nie pękają i są równe. Można napełnić papilotki do samej krawędzi i nic się nie stanie.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Wtedy najlepiej nałożyć do papilotek chociaż 0,5 cm mniej (0,5 cm poniżej krawędzi papilotki) masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Przepis na 12 mini serniczków.

mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2 dni.

Mini serniczki bez kremu i truskawki mogą spędzić w lodówce dzień dłużej.

mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Smacznego!

mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Małe czekoladowe serniczki z lekkim kremem truskawkowym.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem truskawkowy

  • 340 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Dodatkowo

  • kilka truskawek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie mini serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite. Odłożyć.
  • Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Skończyć miksować gdy powstanie jednolita masa serowa.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu truskawkowego

  • Żelatynę wsypać do małej miseczki i zalać wodą. Wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wymieszać. Dusić na małym ogniu aż truskawki puszczą sok, następnie gotować aż zaczną się rozpadać a sok zredukuje się.
  • Truskawki zblendować na gładki mus. Do gorącego musu (ale nie gotującego się) dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.
  • Przygotować rękaw cukierniczy z tylką i odłożyć.
  • Mascarpone dać do miski, wlać śmietankę. Ubić składniki (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem (uważać żeby nie przebić kremu). Zajmie to ok. 1-2 minuty.
  • Do kremu delikatnie, na najmniejszych obrotach wmieszać ostudzony mus truskawkowy. Nie miksować długo, tylko do połączenia. Ostrożnie, aby się nie zwarzył.
  • Mus przenieść do przygotowanego rękawa cukierniczego. Zabezpieczyć rękaw np. klipsem aby krem nie wydostał się z worka. Schłodzić krem przez 15-20 minut i ozdobić nim serniczki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, mascarpone, mini serniczki, sernik, sernik czekoladowy, śmietanka, truskawki, twaróg

Zobacz także:

mini serniczki z truskawką w czekoladzie
mini serniczki z truskawką w czekoladzie
mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo