Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Uwielbiam niepozorne i proste ciasta, które są tak dobre, że nie można się od nich oderwać. To łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe wołało z kuchni, aby przyjść i ukroić sobie kolejny kawałek. Zniknęło jeszcze tego samego dnia, w którym było pieczone. Cudownie pachnące pomarańczą, z czekoladowymi łatami i czekoladowo-pomarańczową polewą. Dając pretekst do parzenia kolejnej kawy, ubywało w oczach. Pyszne ciasto, musicie je wpisać na listę do wypróbowania.
Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - wskazówki
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Czekolada do polewy – Gorzka 60-80% i mleczna w równej proporcji.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. (wymiary spodu 20×10)
Łaciate ciasto czekoladowo-pomarańczowe - przechowywanie
Przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
ŁACIATE CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 70 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 120 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 60 g czekolady gorzkiej
Składniki na polewę
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła (ok. 15 g)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać i odłożyć.
- Do miski wbić jajka, wlać maślankę i masło, dodać skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie.
- Przesiać mąkę z proszkiem i sodą do suchych składników, wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Połowę ciasta przełożyć do osobnej miski, wlać ostudzoną czekoladę i energicznie wymieszać do połączenia.
- Do foremki nakładać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Wyrównać i dodatkowo wymieszać ciasto patyczkiem. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić aż całkowicie wystygnie.
Przygotowanie polewy
- Do metalowej miseczki dać połamane czekolady i masło, roztopić wszystko w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i delikatnie wmieszać skórkę pomarańczową.
- Polewę rozsmarować na cieście i zostawić do ostygnięcia.
4 komentarze
Przepis wygląda ciekawie i prosto.Powstale ciasto musi być pyszne.Tylko mam pytanie w jakim celu smarować foremkę masłem skoro daje Pani papier do pieczenia?
Żeby się przykleił 😉
Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️
Kolejne super ciasto z Pani bloga proste i pyszne – takie w sam raz na zachciankę na ciacho. Pychota ☺️