Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pieczony w wielu domach, gdy tylko w sklepach pojawią się te owoce. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.
Składniki na ciasto (blaszka 21x25cm):
– 250 g mąki pszennej
– 50 g mielonych migdałów
– 150 g masła zimnego
– 0,5 szklanki drobnego cukru
– 2 żółtka
– cukier waniliowy opakowanie
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 700 g śliwek
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka cukru
– 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować nadzienie. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Przełożyć je na patelnię, wsypać cukier i podsmażać aż śliwki puszczą sok. Dodać cynamon i podsmażać, mieszając od czasu do czasu, dopóki płyn się zredukuje i nabierze konsystencji kisielu (ok.10-15 minut, w zależności od rodzaju śliwek). Wsypać przesianą skrobię ziemniaczaną, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać mielone migdały, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę, zimne masło. Palcami szybko zagnieść składniki, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i jeszcze raz zagnieść ciasto aż składniki się połączą, ale ciasto wciąż będzie w formie kruszonki (bardziej mokrej i tłustej).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na dno 2/3 ciasta i ugnieść je, aby spód był równy i zbity. Wyłożoną formę, razem z resztą ciasta wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i pokroić czekoladę na małe kawałeczki.
Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać, posypać równomiernie pokrojoną czekoladą. Na tak przygotowane ciasto wysypać pozostałą część (1/3 ciasta) kruszonki.
Piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w blaszce. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Zobacz także:
Knedle ze śliwkami i Nutellą
Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.
Tarta z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami
Tarta na kruchym, migdałowym spodzie z kremem czekoladowym i karmelizowanymi brzoskwiniami. Spód jest bezglutenowy i łatwy do wykonania, zwykłą mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami i mąką kukurydzianą.