Kruche ciasteczka pieguski

Kruche ciasteczka pieguski

Pyszne, kruche pieguski to maślane ciasteczka z dodatkiem orzechów, rodzynków i czekolady. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do ciastek dodałam rodzynki i orzechy laskowe, ale spokojnie można zamienić je na ulubione orzechy i np. żurawinę lub inne suszone owoce. Ciasteczka ładnie się rumienią, są słodkie, pysznie chrupkie na brzegach. Polecam gorąco!
kruche ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski - wskazówki

To proste do przygotowania ciasteczka, przypominające popularne pieguski. Poniżej kilka wskazówek do przygotowania i składników.

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.

Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.

Orzechy – Wykorzystałam orzechy laskowe, ale możecie zamienić je na swoje ulubione. Ciasteczka pieguski będą pyszne z orzechami włoskimi, ziemnymi lub pekan.

Rodzynki – Można je zastąpić suszoną żurawiną, nawet pokrojonymi śliwkami suszonymi jeśli je lubicie.

Czekolada – Polecam mleczną, ale można zamienić ja na czekoladę gorzką. Nadadzą się także czekoladowe groszki.

 

Jak przygotować ciasteczka pieguski?

Masło krótko ucieramy z drobnym cukrem i kolejno dodajemy resztę składników.

Na blachę trzeba wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Można delikatnie ulepić kulki ciasta w dłoniach lub użyć gałkownicy do lodów. Ja wykorzystałam gałkownicę  o pojemności 20 ml. Na wierzch wciskamy pokrojoną czekoladę lub groszki czekoladowe.

Ciasteczka trzeba piec w temperaturze 180 stopni C, piekarnik ustawiony na funkcję góra-dół. Ciasto może poczekać na swoją kolej, więc każdą porcję ciastek można piec osobno.

Czas pieczenia wynosi ok. 15 minut, ale wydłużcie go jeżeli ciastka są większe. Ważne, żeby ładnie zarumieniły im się brzegi. Po upieczeniu studzimy je na kratce.

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

Wpis i przepis zaktualizowany: 8.04.2024
kruche ciasteczka pieguski

Kruche ciasteczka pieguski - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

kruche ciasteczka pieguski

Smacznego!

kruche ciasteczka pieguski

KRUCHE CIASTECZKA PIEGUSKI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, kruche ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 rodzynków
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Orzechy laskowe i rodzynki z grubsza posiekać, czekoladę pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ucierać krótko ok. 2 minuty. Ucierając dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie orzechy, rodzynki i czekoladę (kilka kostek zostawić na wierzch).
  • Na blachę w odstępach wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i powciskać kawałki czekolady.
  • Ciastka piec ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada mleczna, orzechy laskowe, rodzynki
Zobacz także:
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Katarzyna 4 października 2024 - 15:26

5 gwiazdek
Robię przepis od lat. Jest super!!! Modyfikuje go wg siebie.
* * *
Nie podała Pani, w którym momencie dodać jajko.

Reply
Joanna | Chocololo 4 października 2024 - 16:28

Bardzo się cieszę, że ciasteczka Pani smakują 🙂 W 4 punkcie jest informacja kiedy dodać jajko. Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo