Korzenne brownie z pierniczkami
Ekspresowe i przepyszne korzenne brownie z pierniczkami. Brownie jak to brownie, maziste, lekko zakalcowate i wspaniałe. Z przyprawą do piernika wyborne, a do tego kilka pierniczków na wierzchu i mamy świetny pomysł na świąteczny wypiek dla zabieganych, fanów czekolady i słodkości. Wystarczy jeden kawałek i nie będziecie myśleć o niczym innym.
Korzenne brownie z pierniczkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i zwykła mleczna czekolada, dobrej jakości.
Pierniczki – Można użyć pierniczków w czekoladzie (pamiętajcie, że się rozpuści i troszkę wsiąknie w pierniczek – jak na zdjęciach) albo bez czekolady.
Nie należy trzymać brownie zbyt długo w piekarniku, będzie za suche.
Przepis na formę 18×18 cm.
Korzenne brownie z pierniczkami - przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w pojemniku, do 3 dni.
Smacznego!
KORZENNE BROWNIE Z PIERNICZKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 130 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch
- 12 pierniczków
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, proszek do pieczenia i przyprawę, wymieszać składniki.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch i ułożyć równo pierniczki.
- Piec 30-32 minuty, po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia w formie.
Zobacz także:
TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady.
1 komentarz
Wyszlo naprawdę smaczne. Dobry przepis, browni nie wyszło za suche. Świeżo po upieczeniu pierniczki były trochę twarde, ale na drugi dzień już zmiękły.