Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Mini karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady to połączenie kruchego, maślanego ciasta i soczystych jabłek z cynamonem. Żeby było jeszcze smaczniej jabłka oblane są krówkową polewą, a całość przykryta kremem z białą czekoladą. Coś pysznego! Kruche, aromatyczne i słodkie szarlotki, jak dla mnie najsmaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - wskazówki

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).

Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów. Choć oczywiście można to zrobić i schłodzić ciasto 30 minut w lodówce przed wałkowaniem.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.

Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Jabłka – Jeżeli jabłka są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru, tym bardziej, że po upieczeniu do szarlotek wlewamy sos z krówek. Jeśli są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru.

Przepis na 12-14 szarlotek.

szarlotki krok po kroku

Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - przechowywanie

Szarlotki z kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre przez 2-3 dni.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

Smacznego!

 

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady

KARMELOWE SZARLOTKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Kruche ciasto, jabłka z cynamonem, sos krówkowy i krem z białej czekolady.
Przepis na 12-14 szarlotek.
5 from 9 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
  • 2 żółtka (zimne, z lodówki)
  • 2 łyżki wódki (zimnej; można zamienić na wodę)

Składniki na nadzienie

  • 3 jabłka (średnie, ok. 600 g)
  • łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g krówek
  • 100 ml śmietanki 36%

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 130 g czekolady białej
  • 125 g mascarpone

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie szarlotek

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem. Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć miseczką (o większej średnicy niż formy na muffinki) koła, którymi wyłożyć równomiernie gniazda w formie. Wylepić dokładnie i formę włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Wsypać cynamon i przesiać mąkę. Wymieszać dokładnie.
  • Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki i wypełnić (z górką) jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Ciasto i jabłka skurczą się i zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przygotować sos.
  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu, pilnując i mieszając żeby się nie przypaliły. Krówki się rozpuszczą i powstanie sos.
  • Wylać równomiernie gorący sos na jabłka (szalotki mogą być ciepłe; na każdą szarlotkę powinna wyjść łyżka sosu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki. Można też udekorować plasterkiem jabłka i posypać cynamonem.

Zobacz także:

czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
kruchy placek z nutellą i malinami
kruchy placek z nutellą i malinami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

41 komentarzy

Don 25 grudnia 2021 - 11:28

Witam, a czy w kremie można użyć śmietanki 30%?

Reply
Joanna | Chocololo 26 grudnia 2021 - 10:49

Tak, można.

Reply
Don 30 grudnia 2021 - 11:11

dziękuję za odpowiedź, szarlotki wyglądają smakowicie i na pewno spróbuję je w najbliższym czasie wykonać według pani przepisu ☺️

Reply
Beata 6 września 2023 - 22:10

Czy można schłodzić śmietanę z czekoladą w zamrażarce żeby skrócić czas? Jeśli tak,to ile to powinno trwać?

Reply
Joanna | Chocololo 7 września 2023 - 10:11

Ciężko stwierdzić kiedy śmietanka z czekoladą osiągnie odpowiednią temperaturę (chyba, że termometrem kuchennym). Nie mogę odpowiedzieć ile, ponieważ musiałaby Pani zrobić to „na oko” 🙂 No i trzeba pilnować, aby schładzała się równomiernie, mieszać często.

Gosia 4 czerwca 2024 - 22:25

Jaka moze być przyczyna, ze ciasto mi sie tak bardzo skurczyło, ze na surowo bylo wylepione rowno z końcem otworu a po upieczeniu skurczone do polowy

Joanna | Chocololo 5 czerwca 2024 - 11:15

Ogólnie kruche ciasto lekko się kurczy podczas pieczenia. Nie wiem dokładnie jaka mogła być przyczyna, ale może piekarnik był zbyt mało rozgrzany i ciasto po prostu spłynęło po ściankach. To pierwsza przyczyna jaka przyszła mi do głowy.

Don 11 stycznia 2022 - 11:56

5 gwiazdek
super przepis! wszyscy chwalili, szarlotki najszybciej zniknęły ze stołu

Reply
Joanna | Chocololo 15 stycznia 2022 - 17:38

Bardzo się cieszę:)

Reply
Agujan 21 kwietnia 2022 - 16:00

Wyglądają super!
Chyba się skuszę i zrobię dla moich panów.
Mam tylko pytanie czy to jest standardowa wielkość foremki na mufinki?

Reply
Bożena 16 stycznia 2022 - 19:41

5 gwiazdek
Bardzo dobry przepis ,babeczki przepyszne

Reply
Joanna | Chocololo 20 stycznia 2022 - 13:18

Dziękuję:)

Reply
Sabina 12 listopada 2023 - 15:37

Mam pytanie czy jak dam alkoholu to mogą jeść dzieci do kruchych babeczek

Reply
Joanna | Chocololo 12 listopada 2023 - 18:08

Alkoholu ogólnie jest mało, częściowo wyparuje podczas pieczenia, ale w skali jednej babeczki to jest bardzo mała ilość. Jeśli się Pani obawia, można w to miejsce dać zimną wodę 🙂

Reply
monika 26 lutego 2022 - 13:19

Wspaniałe są te babeczki.

Reply
Anna 28 czerwca 2022 - 19:44

5 gwiazdek
Zrobiłam, wspaniałe, przepyszne

Reply
Joanna | Chocololo 29 czerwca 2022 - 17:22

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Andy 2 sierpnia 2022 - 09:14

Wyszły bardzo dobre ale mam problem z kremem. Jest za luźny i się rozpływa. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, nie wiem co poszło nie tak… Jego struktura też przypomina bardziej mascarpone. Jakieś pomysły co zrobić żeby go usztywnić? Może powinnam dłużej ubiajc? Da się go jeszcze uratować jak już zmieszałam wszystkie składniki?

Reply
Joanna | Chocololo 2 sierpnia 2022 - 10:57

Krem ubijamy aż będzie gęsty i będzie zostawiać wyraźne ślady po mieszadle, to możliwe, że był zbyt krótko ubijany. Można spróbować dodać więcej mascarpone (dobrze schłodzonego, ok 50 gram więcej). Krem po nałożeniu na babeczki też jeszcze odrobinę ustabilizuje się w lodówce. Ciężko mi dokładnie określić przyczynę, bo ten krem jest dość lekki, ale nie jest tak puszysty jak np. bita śmietana, jest cięższy, ale też nie tak jak samo mascarpone. Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Julita 2 października 2022 - 15:00

Czy najlepiej użyć krówek kruchych czy „ciągutek”? 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 2 października 2022 - 15:50

Kruchych 🙂

Reply
Martyna 20 października 2024 - 19:04

5 gwiazdek
To jest tak pyszne ❤️ Cieszę się, że znalazłam ten blog i nie mogę się doczekać, by spróbować też innych przepisów.

Reply
Sandra 4 października 2022 - 11:24

Mega apetyczne, aż kusi żeby zrobić. Ale robiłam kilka razy podejście do różnych tart i nie wiem co robię źle ale kruche ciasto wychodzi mi tak twarde że można kogoś zabić 😀 jakaś rada jak tego uniknąć, co robię źle?

Reply
Joanna | Chocololo 4 października 2022 - 11:58

Czasem zbyt długi czas wyrabiania ciasta lub nieodpowiednio dobrane proporcje składników. Proszę spróbować tego (nawet z połowy porcji) i zobaczyć jak wyjdzie 🙂

Reply
Paula 12 października 2022 - 08:39

Czy ta foremka to jest na standardową wielkosc muffinek? Mam w domu ale jest ona na 12 sztuk i nie wiem czy u Pani jest ona mniejsza czy po prostu są to jakieś duże muffinki

Reply
Joanna | Chocololo 12 października 2022 - 10:45

Na standardową. Ta foremka ze zdjęcia jest mała, jak połowa takiej na 12 sztuk 🙂

Reply
Arleta 19 października 2022 - 08:53

Chciałabym zrobić mufinki ale w firmie ciasta. Jaka średnia tortownicy będzie dobra dla tego przepisu? 18 cm będzie dobrze?

Reply
Joanna | Chocololo 19 października 2022 - 11:00

Myślę, że proporcje składników nie będą odpowiednie,choć nie robiłam w takiej wersji. Szarlotki są małe, ale mają sporo ciasta. Opcjonalnie forma na tartę 25 cm byłaby ok, ale z takiej ilości składników samego ciasta będzie zbyt dużo (trzeba zmniejszyć o 1/3). Zawsze oczywiście można spróbować w tortownicy, ale większej. Ciężko mi powiedzieć, musiałabym upiec w takiej formie, aby odpowiednio dobrać proporcje 🙂

Reply
Sylwia 2 lutego 2023 - 13:04

Witam, czy krówki można zastąpić masą krówkową w puszce?

Reply
Joanna | Chocololo 2 lutego 2023 - 14:00

Dzień dobry, teoretycznie można i wiem, że niektórzy czytelnicy zamieniali 🙂 Jednak sos krówkowy smakuje trochę inaczej i ma inną konsystencję, bardziej pasuje do szarlotek i jego polecam. Pozdrawiam!

Reply
Sylwia 3 lutego 2023 - 13:54

Czy jabłka muszą być takie które się rozsmażają w czasie pieczenia typu szara reneta?

Reply
Joanna | Chocololo 3 lutego 2023 - 15:07

Może być szara reneta, o ile dobrze pamiętam to do tych szarlotek użyłam jabłek cortland.

Reply
Ilona 7 marca 2023 - 20:06

5 gwiazdek
Już od dawna kusił mnie ten przepis… Dziś zrobiłam szarlotki po raz pierwszy i wyszły przepyszne! REWALACJA!

Reply
Joanna | Chocololo 8 marca 2023 - 20:50

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Patrycja 20 października 2023 - 17:19

Waga jabłek przed obrabiem czy po obraniu?

Reply
Joanna | Chocololo 20 października 2023 - 17:50

Przed obraniem 🙂

Reply
Elwira 15 grudnia 2023 - 10:24

5 gwiazdek
Cudne te szarlotki i choć jestem na diecie to postanowiłam zaszaleć i je zrobić dla moich bliskich (sama też im się nie oprę i jedną na pewno zjem 🙂
Jaki rodzaj mąki użyć? Czy skoro ma być kruche ciasto to KRUPCZATKA ?
Pozdrawiam 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 15 grudnia 2023 - 11:39

Super! ❤️ Może Pani użyć krupczatki, ale nie trzeba. Sama robiłam z tortowej wyszły spoko 😉 Pozdrawiam ❤️

Reply
Joanna 11 marca 2024 - 07:52

5 gwiazdek
Pyszne babeczki, super przepis a czy mogę zapytać jaką ma Pani wysokość otworów w formie na babeczki?

Reply
Joanna | Chocololo 12 marca 2024 - 15:58

Dziękuję! Ok. 3 cm wysokości 🙂

Reply
Marta 6 września 2024 - 19:43

5 gwiazdek
Świetny przepis! Jestem antytalentem kulinarnym a babeczki wyszły rewelacyjne Zrobiły furorę wśród znajomych i przepis powędrował dalej i każdy zachwycony Dziękuję!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo