Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Od razu napiszę, że dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami są znakomite. Drożdżowe ciasto z dodatkiem puree z dyni jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, a w dodatku ma piękny kolor. Razem z orzechowym nadzieniem smakuje fantastycznie. Nadzienie to zmielone orzechy włoskie, rodzynki, brązowy cukier, masło, cynamon i czekolada… już same składniki brzmią zachęcająco. Koniecznie zróbcie pomarańczowo-cynamonowy lukier. Wszystkie smaki razem świetnie się komponują i sprawiają, że zakochacie się od pierwszego gryza.
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, można użyć innej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 25- 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Jeśli wasze puree jest zbyt wodniste, można je też odrobinę odcisnąć przez gazę. Polecam dynię Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Orzechy włoskie – Orzechy można zmielić samodzielnie lub kupić mielone. Jeśli mielicie samodzielnie uważajcie aby nie powstało rzadkie masło orzechowe. Gęsta pasta będzie ok.

Warto zmielić orzechy samodzielnie, gotowe potrafią być suche. Jeśli Wasze nadzienie wydaje się zbyt mało smarowne, dodajcie do niego trochę więcej masła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Lukier – Do lukru można zmielić na puder cukier brązowy. Jeśli nie macie ekstraktu pomarańczowego, rozróbcie lukier w świeżym soku pomarańczowym i dodajcie odrobinę skórki pomarańczowej.

Przepis na 8 bułeczek.

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

Smacznego!

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami

DYNIOWE DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie dyniowe drożdżówki z nadzieniem orzechowo-czekoladowym.
Przepis na 8 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 ml mleka (letniego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 20 g cukru
  • 40 g masła (miękkiego)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 100 orzechów włoskich
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła (miękkiego)
  • 40 g rodzynek
  • 80 g czekolady gorzkiej

Lukier

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier waniliowy, cukier, sól. Dodać jajko, puree i wlać mleko. Wyrabiać ciasto (mikser; haki) przez 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5-6 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieść do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować nadzienie. Orzechy zmielić i wsypać do miski. Dodać masło, cukier, cynamon i posiekane rodzynki. Wymieszać do powstania smarownej pasty.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki i zagnieść (może być dość lepkie). Przełożyć je na dobrze podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość puchaty prostokąt o grubości 6-7 mm.
  • Posmarować ciasto orzechowym nadzieniem i posypać czekoladą. Zawinąć (od dłuższego boku) w roladkę i pokroić na 8 równych części.
  • Bułeczki w odstępach ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przykryć ściereczką i odłożyć na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Bułeczki piec 30 minut, aż będą rumiane.
  • Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu przygotować lukier. Cukier rozmieszać z wodą, cynamonem i ekstraktem. Polać nim bułeczki.

Zobacz także:

zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo