Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Mamy jesień, piękne śliwki wysypują się z koszy w warzywniakach, więc po prostu trzeba z nich korzystać. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.
Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki
Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Podczas wlewania masła do wyrabianego ciasta może trochę chlapać. Warto od tego momentu ciasto wyrabiać ręcznie, aż masło się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.
Na etapie dodawania do ciasta czekolady trzeba ją zagnieść z ciastem ręcznie. Należy to zrobić dość szybko, posiekana czekolada może się za bardzo rozpuścić (część tych drobnych posiekanych kawałków rozpuści się na pewno i powstanie marmurkowy wzorek).
Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.
Czekolada – Najlepiej gorzka (60-80%) lub deserowa.
Śliwki – W przepisie jest 9 dużych śliwek, po 1,5 śliwki na bułkę. Oczywiście można użyć mniejszych i dać np. 2 śliwki na bułkę.
Kruszonka – Masło na kruszonkę powinno być w temperaturze pokojowej. Jeżeli migdały mielicie samodzielnie, można je zmielić razem z mąką.
Z podanego przepisu wychodzi 6 drożdżówek.
Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie
Bułeczki najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Dobre będą też następnego dnia. Należy je przechowywać zamknięte w pojemniku na żywność, w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia można je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez 2-3 minuty. Nie dłużej, mogą być wtedy za suche.
Smacznego!
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego ((16 gram))
- 90 g czekolady gorzkiej
Składniki na kruszonkę
- 50 g migdałów mielonych
- 20 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 40 g cukru pudru
Nadzienie
- 9 śliwek (dużych)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie bułeczek
- Masło roztopić w garnuszku, odstawić do wystudzenia. Podgrzać mleko żeby było letnie. Czekoladę pokroić w małe kawałki.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko i zacząć miksować, dolewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 4-5 minut, aż będzie jednolite.
- Następnie wlewać powoli masło. Miksować kolejne 3 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.
- Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie, ręcznie wymieszać ją z ciastem. Z ciasta uformować kulę, ułożyć ją w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto podwoi objętość.
- Przygotować kruszonkę. W miseczce zagnieść palcami mielone migdały, mąkę, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto. Wstawić je do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
Pieczenie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy na stolnicy. Podzielić na 6 równych części.
- Z ciasta uformować kulki i ułożyć je w odstępach na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Przygotować śliwki. Umyć i osuszyć śliwki. Przekroić na 2 części i wyciągnąć pestki. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon.
- W wyrośnięte bułeczki mocno wciskać dno szklanki, aby powstało wgłębienie na śliwki. Trzeba zrobić jakby gniazdka.
- Przekrojone śliwki obtoczyć w mieszance mąki, cukru i cynamonu, układać po 3 połówki owoców na bułeczce, skórką do dołu. Posypać bułki kruszonką.
- Piec 20-22 minuty, aż ładnie się zrumienią a śliwki puszczą sok.
Zobacz także:
KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.
BROWNIE ZE ŚLIWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ
Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.