Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Mamy jesień, piękne śliwki wysypują się z koszy w warzywniakach, więc po prostu trzeba z nich korzystać. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą a

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Podczas wlewania masła do wyrabianego ciasta może trochę chlapać. Warto od tego momentu ciasto wyrabiać ręcznie, aż masło się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.

Na etapie dodawania do ciasta czekolady trzeba ją zagnieść z ciastem ręcznie. Należy to zrobić dość szybko, posiekana czekolada może się za bardzo rozpuścić (część tych drobnych posiekanych kawałków rozpuści się na pewno i powstanie marmurkowy wzorek).

Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.

Czekolada – Najlepiej gorzka (60-80%) lub deserowa.

Śliwki – W przepisie jest 9 dużych śliwek, po 1,5 śliwki na bułkę. Oczywiście można użyć mniejszych i dać np. 2 śliwki na bułkę.

Kruszonka – Masło na kruszonkę powinno być w temperaturze pokojowej. Jeżeli migdały mielicie samodzielnie, można je zmielić razem z mąką.  

Z podanego przepisu wychodzi 6 drożdżówek.

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1a

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie

Bułeczki najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Dobre będą też następnego dnia. Należy je przechowywać zamknięte w pojemniku na żywność, w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia można je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez 2-3 minuty. Nie dłużej, mogą być wtedy za suche.

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
Smacznego!
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Drożdżówki ze śliwkami - są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ((16 gram))
  • 90 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g migdałów mielonych
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 40 g cukru pudru

Nadzienie

  • 9 śliwek (dużych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bułeczek

  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić do wystudzenia. Podgrzać mleko żeby było letnie. Czekoladę pokroić w małe kawałki.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko i zacząć miksować, dolewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 4-5 minut, aż będzie jednolite.
  • Następnie wlewać powoli masło. Miksować kolejne 3 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.
  • Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie, ręcznie wymieszać ją z ciastem. Z ciasta uformować kulę, ułożyć ją w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto podwoi objętość.
  • Przygotować kruszonkę. W miseczce zagnieść palcami mielone migdały, mąkę, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto. Wstawić je do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.

Pieczenie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy na stolnicy. Podzielić na 6 równych części.
  • Z ciasta uformować kulki i ułożyć je w odstępach na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Przygotować śliwki. Umyć i osuszyć śliwki. Przekroić na 2 części i wyciągnąć pestki. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon.
  • W wyrośnięte bułeczki mocno wciskać dno szklanki, aby powstało wgłębienie na śliwki. Trzeba zrobić jakby gniazdka.
  • Przekrojone śliwki obtoczyć w mieszance mąki, cukru i cynamonu, układać po 3 połówki owoców na bułeczce, skórką do dołu. Posypać bułki kruszonką.
  • Piec 20-22 minuty, aż ładnie się zrumienią a śliwki puszczą sok.

Zobacz także:

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

brownie ze śliwkami i białą czekoladą

BROWNIE ZE ŚLIWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!

knedle ze śliwkami i nutellą 1

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ

Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo