Czekoladowe pancakes
Przepis na mięciutkie, czekoladowe pancakes przygotowane na maślance. Są naprawdę czekoladowe, dodatkowo dodajemy do nich kawałki czekolady. Najlepiej mlecznej. Te czekoladowe placki są idealne na śniadanie, choć na deser też się sprawdzą. Można podać je z bitą śmietaną, owocami lub sosem czekoladowym. Sos przygotujecie w kilka chwil, wystarczy rozpuścić czekoladę w śmietance i polać nią placki. We wskazówkach jeszcze o tym wspomnę. Pancakes są pyszne także z miodem, syropem klonowym, masłem orzechowym. Gorące placki można podać też z gałką lodów. Opcji jest bardzo dużo, wszystkie przepyszne.
Czekoladowe pancakes - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowanie czekoladowych placków nie muszą mieć temperatury pokojowej.
Maślanka – Zwykła maślanka bez dodatków smakowych. Opcjonalnie może być kefir lub rzadszy jogurt, ale maślanka jest najlepsza.
Masło – Może być zwykłe masło, roztopione i ostudzone. Jak najbardziej sprawdzi się też masło klarowane. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie chcecie używać masła to sprawdzi się też olej roślinny np. rzepakowy.
Cukier waniliowy – Prawdziwy cukier waniliowy lub wanilinowy. Można zamiast cukru dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego, wtedy trzeba dodać chociaż 10 g więcej cukru do placków.
Mąka – Użyłam pszennej mąki tortowej. Opcjonalnie sprawdzi się też jasna mąka orkiszowa typ 700.
Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao, które jest ogólnodostępne w sklepach.
Czekolada – Polecam mleczną, ale gorzka też się sprawdzi. Dodajcie 60-80 g w zależności od tego na ile macie ochotę.
Jak przygotować czekoladowe pancakes?
Placki są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy połączyć składniki mokre i suche, dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie wmieszać czekoladowe kawałki.
Smażenie placków.
Pancakes smażymy na małym lub średnik ogniu (można pod przykryciem). Placki rosną także na boki, więc warto smażyć za jednym razem po 1-2 porcje, czyli 1-2 placki w sporych odstępach. Po nałożeniu porcji ciasta trzeba smażyć ją ok. 2 minuty. Uformuje się placek, boczki zaczną się ścinać, a na wierzchu pojawią się bąbelki, które popękają. To najlepszy moment na odwrócenie placka. Drugą stronę smażymy 1-2 minuty, aż będzie rumiana.
Do nakładania ciasta na patelnię można wykorzystać łyżkę. Porcja na placek wyniesie 1-2 łyżki (w zależności jakie duże chcecie placki). Podpowiem, że sama do nakładania ciasta wykorzystałam gałkownicę o pojemności 50 ml (2 duże łyżki) i pancakes wyszły idealnej wielkości.
Z czym podawać czekoladowe pancakes?
– bita śmietana
– masło orzechowe
– owoce (maliny, truskawki, jeżyny, banany, jagody, borówki itp.)
– dżemy
– krem czekoladowo-orzechowy, najlepiej domowy np. domowa nutella
– miód, syrop klonowy
– posiekane orzechy (np. laskowe, pekan, włoskie)
Przepis na ok. 12 placków.
Czekoladowe pancakes - przechowywanie
Pancakes czekoladowe jemy zaraz po usmażeniu. Jeśli trochę zostanie można je schować w pudełku lub zabezpieczone folią spożywczą do lodówki i odgrzać następnego dnia.
Smacznego!
Przepis na czekoladowe pancakes na maślance:
CZEKOLADOWE PANCAKES
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 40 g masła roztopionego
- 40 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Dodatkowo
- 60-80 g czekolady mlecznej (pokrojonej na drobne kawałki)
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Do większej miski wbić jajka, dodać maślankę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie i przesiać do masy suche składniki. Ponownie wymieszać.
- Do ciasta wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
- Patelnie rozgrzać i posmarować cienko olejem/masłem klarowanym. Nakładać porcję ciasta na patelnię (1-2 łyżki) i smażyć na małym lub średnim ogniu z obu stron po ok. 1-2 minuty.