Czekoladowe pająki

Czekoladowe pająki

Małe czekoladowe pająki z pysznych pralinek i czekoladowych draży. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Mogą być samodzielną, słodką przekąską na Halloween (i nie tylko) lub ozdobą ciasta, sernika lub tortu. Moje pająki chociaż miały w planie zostać ozdobą, nie ozdobiły niczego, zostały zjedzone. Tak to już jest. Dobrze, że 8 z przygotowanych pająków 6 udało się sfotografować.  Przepis jest prosty, ale znalazło się kilka wskazówek. Zróbcie sobie czekoladowe pająki.
czekoladowe pająki

Czekoladowe pajaki - wskazówki

Pralinki – Użyłam Ferrero Rocher, czyli popularnych czekoladowo-orzechowych pralinek. Możecie wykorzystać dowolne, ulubione praliny, które mają podobną wielkość i są oblane czekoladą.

Draże – Nieco mniejsze czekoladowe kuleczki. Użyłam Maltesers, ale pewnie, że mogą być inne o podobnej wielkości. Np. Korsarze, albo Maltki Keks, jakie lubicie.

Czekolada – Gorzka 80% i biała. Czekolada gorzka jest ciemniejsza, więc nogi fajnie wyglądają, poza tym jest twardsza.

Roztapianie czekolady.

W przypadku czekoladowych pająków potrzebujemy roztopić małą ilość czekolady, szczególnie białej. Białej wystarczy w zasadzie tylko jedna kostka. Ja nie roztapiam czekolady w kąpieli wodnej, żeby ją później przelać do woreczka.

Czekoladę gorzką siekam, wrzucam do przyciętego woreczka cukierniczego (są za duże, więc po prostu je przycinam). Lekko skręcam otwór worka, żeby czekolada się nie wysypywała i zapinam w szczelny klips. Do kubka/miski wlewam gorącą wodę, nie wrzątek, tylko najcieplejszą z kranu i wkładam do niej worek  z czekoladą. Mimo, że klips jest dość szczelny, to pilnuję, żeby koniec z klipsem nie dotykał wody. Po kilku minutach sprawdzam, czy czekolada się roztapia i ewentualnie podgniatam ją trochę 😉

Tak samo z białą czekoladą. Ucinam worek cukierniczy, żeby został niewielki rożek i topię w nim kostkę, dwie.

Przepis na 8 pająków.

czekoladowe pająki

Czekoladowe pająki - przechowywanie

Przygotowane pająki przechowywać do tygodnia w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku ułożone jeden przy drugim. Nie układamy ich na sobie i nie wrzucamy do pudełka bo połamią im się nóżki.

czekoladowe pająki

Smacznego!

czekoladowe pająki

CZEKOLADOWE PAJĄKI

Joanna | chocololo.pl
Prosty przepis na małe pająki z pralinek i czekolady.
Przepis na 8 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 8 pralinek Ferrero Rocher
  • 8 czekoladowych draży
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 5 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka lub rozpuścić bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Odciąć końcówkę worka.
  • Na przygotowany papier wyciskać nogi pająka (będzie 8 pająków) jak na zdjęciu. Muszą się ze sobą łączyć. W środku zrobić też niewielkie krople (na odwłok i głowę). Do nich przyklei się pralinka.
  • Do czekoladowych kropelek przykleić pralinki. Włożyć tacę do lodówki na 5 minut, żeby czekolada lekko stwardniała. Pozostałą czekoladę zostawić w temp. pokojowej, nie powinna zastygnąć.
  • Wyjąć pajęcze odwłoki z lodówki. Na czekoladowe draże wyciskać krople czekolady i przyklejać je do pralinki. Ponownie wstawić do lodówki.
  • W tym czasie roztopić kostkę (5g) białej czekolady bezpośrednio w woreczku cukierniczym. Wyjąć pająki, odciąć końcówkę woreczka i ostrożnie zrobić oczy pająkom.
  • Pająki schłodzić w lodówce.
Słowo kluczowe biała czekolada, czekolada gorzka

Zobacz także:

domowe pralinki ferrero rocher
domowe pralinki ferrero rocher
pralinki z masłem orzechowym
pralinki z masłem orzechowym
trufle mleczno-orzechowe
trufle mleczno-orzechowe
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo