Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
To przepyszne, czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami powinno Was zachwycić. Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi. Nie zabrakło czekoladowej polewy i posiekanych orzechów włoskich do dekoracji i smaku. Jeśli poszukujecie ciasta na święta, które będzie proste do przygotowania, pachnące korzennymi przyprawami i czekoladą, to koniecznie je przygotujcie. Powinno szybko zniknąć ze stołu.
Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Ciasto pieczemy w dużej formie i po ostudzeniu przekrajamy na dwie, równe części. Z tego powodu wychodzi ciasto o połowę mniejsze, ale wyższe.
Jeśli chcecie dużą blachę gotowego ciasta (przełożonego powidłami i polanego czekoladą), trzeba podwoić składniki. Ciasta przygotujcie i pieczcie osobno, wyjdą dwie blachy, więc nie trzeba będzie nic kroić, tylko posmarować jeden blat ciasta powidłami i przykryć drugim
Nie pieczcie ciasta z podwójnej porcji w jednej blaszce. Ciasto jest bardzo delikatne i będzie ciężko je przekroić na dwa blaty.
Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32×22).
Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 ml mleka
- 210 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
Polewa
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 30 g masła (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- mały słoiczek powideł śliwkowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem: mleko, masło i przyprawę piernikową. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, przyprawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Nie jak blaty tortu, tylko po prostu przekroić ciasto na pół.
- Przygotować folię spożywczą i rozwinąć ją na blacie. Jedną połowę ciasta położyć na folii i posmarować ciasto dokładnie powidłami, przykryć drugą połową ciasta.
- Tak przygotowane ciasto zawinąć dokładnie w folię spożywczą, położyć na nim cięższą książkę i odłożyć na noc.
- Przygotować polewę. Do metalowej miski dać połamaną na kostki czekoladę i masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
- Ciasto odwinąć z folii i położyć na talerzu/kratce do polewania itp. posmarować ciasto polewą i posypać posiekanymi orzechami.
- Zostawić do zastygnięcia polewy.