Czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich. Tarta, która jest prosta do przygotowania, na kruchym, kakaowym spodzie, ze śliwkami wymieszanymi z posiekaną gorzką czekoladą, i z  aromatyczną kruszonką na wierzchu. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom czekoladowo-śliwkowych połączeń i jesiennych smaków. Najlepiej kroić tartę po całkowitym ostygnięciu, ale zdradzę Wam, że jak zwykle nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze letnią. Pychota.
czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami - wskazówki

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Do kruszonki i ciasta.

Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.

Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto.

Ciasto trzeba rozwałkować na okrąg większy od formy na tartę, pozostałe ciasto można rozwałkować i wyciąć kilka kształtów np. foremką do ciastek i położyć na tarcie. Można też je schłodzić i zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto przed pieczeniem razem z kruszonką.


Orzechy włoskie – Do kruszonki potrzebne są mielone orzechy włoskie. W przypadku gdy orzechy mielicie sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do kruszonki) mąki i dopiero zmielić. Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że podczas mielenia powstanie pasta.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.

czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami - przechowywanie

Po ostygnięciu można przechowywać tartę przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, później ze względu na dużą ilość owoców i wilgotność schować do lodówki. Zabezpieczona folią spożywczą tarta może spędzić w lodówce do 2 dni.

czekoladowa tarta ze śliwkami

Smacznego!

czekoladowa tarta ze śliwkami

CZEKOLADOWA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 ml wody (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 80 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 25 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 30 g orzechów włoskich mielonych
  • 20 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki i ciasta

  • Kruszonka. Do miski wsypać wszystkie składniki i pokrojone w kostkę masło. Ręcznie, rozcierając masło w palcach, zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki.
  • Ciasto. Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica formy na tartę. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy (niczym nie wysmarowanej). Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Z pozostałego ciasta (nie powinno go być dużo) ulepić kulkę i schować ją do zamrażarki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki.

Przygotowanie śliwek i pieczenie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Czekoladę posiekać i wsypać do śliwek. Wsypać też łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać.
  • Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i wysypać równomiernie kruszonkę.
  • Piec 60 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Zobacz także:

mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo