Ciasto z Oreo i masłem orzechowym

Ciasto Oreo z masłem orzechowym

Przepyszne kremowe ciasto z ciasteczkami Oreo i masłem orzechowym. Składa się z kakaowego biszkoptu. Nasączyłam go mocną kawą, ale możecie też nasączyć go kakao lub herbatą. Na biszkopcie znalazł się czekoladowy krem budyniowy i słodkie ciasteczka Oreo. Do tego puszysty i przesmaczny krem z mascarpone i masłem orzechowym. Całe ciasto dodatkowo posypane jest pokruszonymi ciasteczkami, ale pasować będą też wiórki z gorzkiej czekolady. Ciasto z Oreo zniknęło w kilka chwil. Jest cudnie kremowe, wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Mam nadzieję, że będzie Wam bardzo smakować.
ciasto z ciasteczkami Oreo i kremem z masłem orzechowym

Czekoladowe ciasto z Oreo i masłem orzechowym - wskazówki

Biszkopt czekoladowy.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 10 minut na wysokich obrotach.

Mąkę z kakao i proszkiem trzeba wmieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką.

 

Czekoladowy krem budyniowy.

Budyń – Czekoladowy budyń w proszku. Użyłam niesłodzonego, jeśli chcecie wykorzystać słodzony, można dodać ok. 10 g mniej cukru na paczkę.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej.

Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.

Ostudzony budyń stopniowo, partiami miksujemy z utartym masłem. Jeśli masa się rozwarstwi i będzie grudkowa, może to być wina:

– nierównych temperatur budyniu i masła

– zbyt ciepły lub zbyt zimny budyń

– budyń gotowany za krótko

– zbyt duża ilość cukru

Ja w takim przypadku po prostu blenduję krem blenderem na gładką masę.

 

Krem  z masłem orzechowym.

Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.

Śmietanka – również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Masło orzechowe – 100%  pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.

Przepis na formę 28×23 cm.

ciasto z Oreo i masłem orzechowym

Ciasto z Oreo i masłem orzechowym - przechowywanie

Kremowe ciasto z Oreo można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Powinno być w lodówce, będzie dobre do 3 dni.

Po wyjęciu ciasta z lodówki i ukrojeniu kawałka warto zostawić go na 10-15 minut na talerzyku, aby się ocieplił. Ciasto będzie delikatniejsze, choć prosto z lodówki też jest pyszne.

ciasto Oreo z masłem orzechowym

Smacznego!

Przepis na ciasto z ciasteczkami Oreo z masłem orzechowym:

ciasto z Oreo i masłem orzechowym

CIASTO Z OREO I MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne kremowe ciasto z ciasteczkami Oreo i masłem orzechowym.
Przepis na formę 28x23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru drobnego
  • 55 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy

  • 600 ml mleka
  • 2 op. budyniu czekoladowego
  • 20 g kakao
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 80 g cukru

Składniki na krem orzechowy

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 24 ciasteczka Oreo do ciasta (ok. 260 gram)
  • 6-8 ciasteczek Oreo do posypania (ok. 70-90 gram)
  • 80 ml mocnej kawy/kakao/herbaty (do nasączenia)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Połowę mleka wymieszać z budyniami i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową do zagotowanego mleka. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce utrzeć masło na jasną, prawie białą masę. Następnie stopniowo, ciągle miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń.
  • Biszkopt nasączyć kawą.
  • Rozsmarować na nim krem czekoladowy i ułożyć ciasteczka Oreo (lekko je wcisnąć).
  • Całość schłodzić 30-60 minut i przygotować krem orzechowy.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • W misce wymieszać dokładnie mascarpone, cukier puder i masło orzechowe.
  • Śmietankę ubić na gęstą pianę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
  • Krem wyłożyć na ciasteczka Oreo i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce (ok. 12 godzin). Przed krojeniem posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Słowo kluczowe biszkopt czekoladowy, budyń, ciasto, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, krem czekoladowy, masło orzechowe

Zobacz także:

szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady
szarlotka bez pieczenia z musem z białej czekolady
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto toffi z bezami
czekoladowe ciasto toffi z bezami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo