Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Początkowo myślałam o Blondie, ale taką ilość cukru postanowiłam zostawić sobie na inny dzień. Wyszło idealnie. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, niewielkich rozmiarów, więc znika niesamowicie szybko.
Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Przepis na formę 18×18 cm.
Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - przechowywanie
Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu i polaniu czekoladą, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 80 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g malin
Składniki na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- 40-50 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
- Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
- Białą czekoladę (80 g) połamać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku. Ciepłym masłem zalać czekoladę, poczekać minutę i rozmieszać na gładki sos. Zostawić do wystudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, ciągle mieszając.
- W trzech turach przesiać do ciasta mąkę z proszkiem. Mieszać całość szpatułką. Tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
- Ciasto wylać do przygotowanej formy, wyrównać. Można stuknąć kilka razy dnem formy w blat kuchenny, aby ciasto się wyrównało. Na wierzchu poukładać maliny i posypać równomiernie kruszonką.
- Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbić po 30 minutach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy trochę przestygnie, polać je białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Zobacz także:
Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek.
Kruchy placek z Nutellą i malinami
Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami. Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowo-orzechowego kremu z lekko kwaskowymi malinami na kruchym, maślanym spodzie. W dodatku z chrupiącą, złotą kruszonką. Super ciasto do kawy, z garścią malin lub gałką lodów waniliowych. Tak niewiele składników, a efekt jest naprawdę smaczny.
Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.