Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne. Samo ciasto ma w sobie również drobno posiekaną gorzką czekoladę, która pysznie komponuje się z rozsypanymi na nim borówkami. Należy też przypomnieć, że na samym wierzchu jest maślana kruszonka posypana odrobiną cukru pudru. Pyszności.
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - wskazówki

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 %. Mleczna będzie za słodka.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - przechowywanie

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Smacznego!

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

CIASTO NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ, BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 120 g cukru białego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250 g borówek

składniki na kruszonkę

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimne, prosto z lodówki)
  • 60 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Borówki umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
  • Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę(mikser, końcówki do ubijania). Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać jajka jedno po drugim. Kolejne jajko wbijać dopiero, gdy poprzednie będzie wmieszane do masy.
  • Do masy przesiać trochę mieszanki mąki, wymieszać szpatułką i wlać trochę maślanki i znów wymieszać. Dodawać na przemian składniki aż powstanie gładkie ciasto.
  • Do ciasta wsypać czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blachy i wyrównać. Postukać dnem formy o stół, żeby ciasto ładnie się wyrównało.
  • Wysypać równomiernie borówki na wierzchu i posypać kruszonką. Piec 40-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Patyczek wbić pierwszy raz po 40 minutach i sprawdzić czy nie ma na nim surowego ciasta (może być troszkę roztopionej czekolady).
  • Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić w formie. Można kroić jeszcze trochę ciepłe (i posypać cukrem pudrem).

Zobacz także:

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Wyszło idealnie.

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo