Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką
Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne. Samo ciasto ma w sobie również drobno posiekaną gorzką czekoladę, która pysznie komponuje się z rozsypanymi na nim borówkami. Należy też przypomnieć, że na samym wierzchu jest maślana kruszonka posypana odrobiną cukru pudru. Pyszności.
Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - wskazówki
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.
Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 %. Mleczna będzie za słodka.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - przechowywanie
Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
CIASTO NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ, BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 290 g mąki pszennej
- 120 g cukru białego drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 250 g borówek
składniki na kruszonkę
- 120 g mąki pszennej
- 60 g masła (zimne, prosto z lodówki)
- 60 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
- Borówki umyć, osuszyć i odłożyć.
- Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
- Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i sodą, odłożyć.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę(mikser, końcówki do ubijania). Zajmie to kilka minut.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać jajka jedno po drugim. Kolejne jajko wbijać dopiero, gdy poprzednie będzie wmieszane do masy.
- Do masy przesiać trochę mieszanki mąki, wymieszać szpatułką i wlać trochę maślanki i znów wymieszać. Dodawać na przemian składniki aż powstanie gładkie ciasto.
- Do ciasta wsypać czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blachy i wyrównać. Postukać dnem formy o stół, żeby ciasto ładnie się wyrównało.
- Wysypać równomiernie borówki na wierzchu i posypać kruszonką. Piec 40-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Patyczek wbić pierwszy raz po 40 minutach i sprawdzić czy nie ma na nim surowego ciasta (może być troszkę roztopionej czekolady).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić w formie. Można kroić jeszcze trochę ciepłe (i posypać cukrem pudrem).
Zobacz także:
Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.
Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Wyszło idealnie.
Muffinki z czekoladą i kruszonką
Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…