Cofnij
Ciasto migdałowe z bananami i czekoladą

CIASTO MIGDAŁOWE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Wilgotne, aromatyczne ciasto z migdałami, plasterkami banana i kawałkami czekolady.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (w temp. pokojowej; miękkiego)
  • 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki
  • 100 g migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Migdały zmielić i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Czekoladę drobno pokroić i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Dodać jajko i miksować do połączenia, następnie dodać kolejne i ponownie zmiksować.
  • Do masy dodać jogurt, miksować chwilę. Wsypać mieszankę mąk i miksować na małych obrotach, aż składniki się połączą, następnie szpatułką delikatnie wmieszać kawałki czekolady.
  • ⅓ ciasta rozsmarować delikatnie na spodzie formy, wyłożyć na ciasto plastry banana, następnie wyłożyć na nie kolejną porcję ⅓ ciasta i delikatnie rozsmarować na bananach. Wyłożyć na nią drugą warstwę plastrów banana i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać.
  • Ciasto piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Można kroić letnie.
Słowo kluczowe banany, ciasto, ciasto bananowe, czekolada gorzka, migdały