Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Migdały zmielić i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
Czekoladę drobno pokroić i odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to 5-6 minut). Dodać jajko i miksować do połączenia, następnie dodać kolejne i ponownie zmiksować.
Do masy dodać jogurt, miksować chwilę. Wsypać mieszankę mąk i miksować na małych obrotach, aż składniki się połączą, następnie szpatułką delikatnie wmieszać kawałki czekolady.
⅓ ciasta rozsmarować delikatnie na spodzie formy, wyłożyć na ciasto plastry banana, następnie wyłożyć na nie kolejną porcję ⅓ ciasta i delikatnie rozsmarować na bananach. Wyłożyć na nią drugą warstwę plastrów banana i przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać.
Ciasto piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Można kroić letnie.