Ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym

To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym, który już wykorzystany był w babeczkach czekoladowych. Ciastka są wybitnie czekoladowe, krem puszysty i delikatny. Dla dekoracji i dodatkowych walorów smakowych ciastka są dookoła obsypane wiórkami kokosowymi. Przyznam, że jedno takie ciastko to szaleństwo, ale warte grzechu. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy świeżo upieczone ostygną i są przełożone kremem. Są wtedy mięciutkie. Pycha.
ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Pieczenie – Najlepiej piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Oczywiście można użyć mniejszej gałkownicy, wyjdzie wtedy więcej ciasteczek.

Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.

Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).

ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - przechowywanie

Ciastka przełożone kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre do 2-3 dni. Przed podaniem można wyciągnąć je z lodówki ok. 10 minut wcześniej żeby się ociepliły i lekko zmiękły.

W lodówce ciasteczka twardnieją (choć i tak są pyszne).

Ciastka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, nawet do tygodnia.

ciastka brownie z kremem kokosowym

Smacznego!

ciastka brownie z kremem kokosowym

CIASTKA BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym.
Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastka

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 10 g cukru pudru
  • 15 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • wiórki do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do wystudzenia.
  • Przygotować krem. W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty). Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nałożyć sporą porcję kremu na połowę ciastek (można też nakładać łyżką) i przykryć je pozostałymi. Ciastka obtoczyć w wiórkach tak, aby przykleiły się do kremu.

Zobacz także:

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo