Ciastka bezowe z czekoladą
Chrupiące ciastka bezowe z czekoladą to nic innego jak małe bezowe krążki, które przed suszeniem polane są czekoladą i delikatnie wymieszane patyczkiem. Dla dodatkowego smaku pospałam je drobno pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi. Można też wykorzystać maliny lub inne liofilizowane owoce. Dodadzą soczystego koloru i będą wyglądać uroczo. Te bezowe ciasteczka wyglądają całkiem romantycznie, więc polecam je na walentynki. Mogą pozostać samodzielną przekąską lub ozdobić jakiś pyszny deser
Ciastka bezowe z czekoladą - wskazówki
Białka jaj – Z dużych jajek, rozmiar L. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość spowoduje, że beza nie wyjdzie.
Beza – Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.
Cukier – Najlepiej użyć cukru drobnego.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna. Jeśli macie ochotę, można wykorzystać samą gorzką czekoladę.
Roztapianie czekolady.
Można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać do woreczka. Ja rozpuszczam ją bezpośrednio w woreczku cukierniczym.
Czekoladę gorzką i mleczną siekam, wrzucam do przyciętego woreczka cukierniczego (są za duże, więc po prostu je przycinam). Lekko skręcam otwór worka, żeby czekolada się nie wysypywała i zapinam w szczelny klips. Do kubka/miski wlewam gorącą wodę, nie wrzątek, tylko najcieplejszą z kranu i wkładam do niej worek z czekoladą. Mimo, że klips jest dość szczelny, to pilnuję, żeby koniec z klipsem nie dotykał wody. Po kilku minutach sprawdzam, czy czekolada się roztapia i ewentualnie podgniatam ją trochę.
Gdy czekolada się roztopi, odcinam koniec woreczka i wyciskam na bezy.
Polecam wyciskać czekoladę na każdą bezę osobno i zamieszać patyczkiem. Czekoladę zaraz po wyciśnięciu łatwiej rozmieszać, więc szkoda wyciskać ja na wszystkie bezy na raz a potem mieszać.
Przepis na ok 16 bezowych ciastek.
Przechowywanie bezowych ciaste z czekoladą
Można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni. Bezy trzeba umieścić w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
CIASTKA BEZOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 białka jaj (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru drobnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g czekolady (mlecznej i gorzkiej pół na pół, lub samej gorzkiej)
- 1 łyżka pokruszonych truskawek/malin liofilizowanych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C (góra-dół), dużą blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać, dać do woreczka cukierniczego. Zawinąć koniec i zapiąć w klips. Włożyć worek do szklanki/miski z ciepłą wodą (taką najcieplejszą z kranu). Woreczek umieścić klipsem do góry tak, żeby woda nie dostała się do środka. Zostawić do rozpuszczenia czekolady, a w tym czasie przygotować bezy. Opcjonalnie wymienić wodę ponownie na ciepłą, gdyby poprzednia ostygła.
- W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie gęsta piana (ale nie bardzo sztywna).
- Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas ubijać, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak, aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wlać sok z cytryny i miksować kilka sekund.
- Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Na przygotowany papier wykładać łyżką niewielkie porcje bezowej piany.
- Worek cukierniczy wytrzeć do sucha. Uciąć koniec i wyciskać czekoladę na bezy, delikatnie robiąc zawijasy wykałaczką.
- Posypać bezy pokruszonymi owocami liofilizowanymi i włożyć do piekarnika.
- Piec w temperaturze 120 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni, włączyć termoobieg i suszyć bezy ok. 1 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy w piekarniku do ostudzenia.