Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
Kolorowa, ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania. Tak naprawdę jest to takie duże ciastko upieczone w foremce i pokrojone na kwadraty. Przypomina mi też trochę jasną wersję czekoladowego ciasta brownie – blondie. Jest bardzo popularne w USA, skąd zresztą pochodzi . Tam przygotowują je z ogromną ilością cukru, w tym przepisie jest go zdecydowanie mniej, a i tak jest słodko. Mimo tego nie można się oprzeć tej małej, kolorowej kostce.
 Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, kilka wskazówek:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Draże m&m’s – Zawsze używam oryginalnych draży, a tym razem użyłam innej firmy, którą zresztą lubię. Jednak podczas pieczenia kolor wyblakł. Można to zobaczyć na zdjęciu przed i po upieczeniu. Nie wpłynęło to na smak ciasta, ale jeśli zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru to użyjcie oryginalnych m&m’s. Zostają idealnie takie same jak przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie np. Ciasteczka brownie z m&m’s.
Cukier – Można użyć samego brązowego lub białego. Nie pomijałabym jednak brązowego, nadaje on bardziej intensywny, lekko karmelowy posmak.
Nie pieczcie ciasta zbyt długo, 30-32 minuty wystarczą. Długie pieczenie wysuszy ciasto.
Przepis na formę 20×20 cm.
 Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Pokrojone w kostkę ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy.
 
 Smacznego!

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I M&M'S
SKŁADNIKI
- 190 g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - 120 g masła
 - 100 g cukru brązowego
 - 40 g cukru białego
 - 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
 - 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
 - ¼ łyżeczki soli
 - 200 g drażetek M&M's
 - 150 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
 
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
 - W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
 - Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
 - Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
 - Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
 - Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.