Cofnij
ciasteczka z oreo i białą czekoladą

CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z pokruszonymi ciastkami Oreo i kawałkami białej czekolady.
Przepis na ok. 24 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g cukru brązowego (drobnego)
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciastek Oreo
  • 100 g czekolady białej

Dodatkowo

  • 20 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 3 ciastka Oreo (z grubsza połamanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W większej misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
  • Ciasteczka Oreo pokroić na kawałki, czekoladę pokroić w kosteczki.
  • Wsypać pokrojone ciasteczka i połowę czekolady do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Formować w dłoniach kulki o wielkości orzecha włoskiego (mogą być nieco większe) i układać na blaszce. Zachowywać spore odstępy, ciasteczka urosną.
  • Delikatnie spłaszczyć ciastka dłonią. Na wierzch można dodatkowo powciskać po kilka kosteczek czekolady.
  • Piec ok. 13 -15 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika od razu powciskać w nie kawałki czekolady i ciastek Oreo. Następnie poczekać 5 minut i przenieść ciastka na kratkę do ostudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, oreo