Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.
Składniki:
– 120 g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki Schar mix-B, można użyć mąki pszennej)
– 120 g mielonych migdałów blanszowanych
– 120 g masła
– 80 g drobnego białego cukru
– 1 jajko
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 100 g białej czekolady
– 60-100 g żurawiny suszonej ( u mnie słodzona cukrem trzcinowym)
Przygotowanie:
W małym garnuszku roztopić masło.
Do średniej wielkości miski wsypać cukier, wlać roztopione masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia, pamiętać aby zamieszać od czasu do czasu. Cukier powinien się rozpuścić.
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Do wystudzonego masła z cukrem wbić jajko i dobrze wymieszać. Wlać masę do miski z suchymi składnikami i wymieszać wszystko dobrze.
Pokroić w kostkę czekoladę. Żurawinę przekroić na połówki, jak są większe owoce to na trzy kawałki. Wsypać czekoladę i żurawinę do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką, lub drewnianą łyżką.
Na blaszkę wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego lub większe. Ciasto będzie lepkie i plastyczne, z łatwością można formować w dłoniach równe kulki. Należy pamiętać żeby zachować spory odstęp, ciastka bardzo urosną.
Mniejsze ciasteczka (kulki wielkości orzecha włoskiego) piec 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. Większe 15-17 minut.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i po 5 minutach, gdy ciastka lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.
Można jeść zanim całkowicie wystygną.
Smacznego!
Zobacz także:
Ciasteczka brownie z krówkami
Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak.
Kruche ciasteczka pieguski
Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.