Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą
Fantastyczny zapach unosi się w domu, kiedy w piekarniku rumienią się wspaniałe Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą. Chrupkie na zewnątrz, w środku delikatnie wilgotne i niesamowicie aromatyczne. A to dzięki dodaniu całkiem sporej (jak na ciasteczka) ilości likieru Amaretto. W przepisie nie ma jajek, ani nawet samego żółtka. To specjalnie. Jest za to trochę migdałów, mielonych i w płatkach, oraz niemała ilość czekolady. Nie powinno się robić ciastek bez czekolady.
Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą - wskazówki
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Czekolada – Dodałam 150 gram czekolady Mlecznej Deserowej, dostępnej w niektórych sklepach. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół).
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciastek) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Cukier – Dobrze jest wymieszać dwa rodzaje cukru ze względu na smak. Można użyć cukrów drobnych, będą lepsze do ucierania z masłem. Nie jest to jednak konieczne.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Ciastka piec aż się zarumienią.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 9 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.
Ciasteczka z Amaretto, migdałami i czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA Z AMARETTO, MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 60 g cukru brązowego
- 60 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml Amaretto
- 50 g migdałów w płatkach
- 150 g czekolady*
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odłożyć.
- Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
- Dodać szczyptę soli i ⅓ mieszanki mąki, miksując na mniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać kolejną ⅓ mąki i połączyć.
- Do masy wlać Amaretto i wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować, ale krótko, tylko do połączenia składników.
- Wsypać do ciasta płatki migdałów i czekoladę. Wymieszać delikatnie szpatułką.
- Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małej limonki.
- Ciasteczka piec ok.15 minut (w zależności od piekarnika), aż ciastka urosną i zarumienią się. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
WSKAZÓWKI
Zobacz także:
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Nie ma to jak dobre ciasteczko, najlepiej z kawałkami czekolady. Te ciasteczka mają jej w sobie pełno i są wyśmienite. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Zawsze kiedy piekę te ciastka zamrażam kilka. Owijam po dwie sztuki w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki, żeby zawsze mieć pod ręką coś słodkiego do kawy.
Ciasteczka nadziewane Nutellą
Pyszne ciastka z kawałkami czekolady i czekoladowo-orzechowym wnętrzem. Wbrew pozorom, wcale nie takie trudne do przygotowania. Ciasteczka nadziewane Nutellą są naprawdę smaczne. Po upieczeniu lekko chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i po brzegi wypełnione kremem.
Ciasteczka mocno czekoladowe
Wyjątkowo czekoladowe, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Są słodkie, ale takie mają być. Jedno ciastko do kawy i jesteście w niebie, choć przyznam, że zjadam ze trzy. Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi.
6 komentarzy
Piekne i pewno smaczne , czy kulki mocno spłaszczać czy tylko delikatnie i same się rozejdą?
Delikatnie, ja wykładałam ciasto gałkownicą, więc wychodziły półkule, które się rozchodziły. Uformowane kulki ciasta lepiej lekko spłaszczyć. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Co można dać zamiast amaretto , czy olejek migdałowy jeśli tak to ile
Można dać rum, whisky…a jak olejek to 3-4 krople w 60 ml wody (lub w 60 ml wspomnianego alkoholu).
Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka i amaretto można zastąpić likierem kawowym, ja użyłam likier Saska kawa z nutą brandy, zapach jest obłędny podczas pieczenia i po upieczeniu a smak…cudo 🙂 Przepis, jak zawsze każdy od Pani, jest rewelacyjny i zawsze wszystko mi się udaje 🙂
Bardzo dziekuje bo amaretto mi się skończyło i na razie nie planuje zakupu a whisky i rum posiadam w nadmiarze wiec wykorzystam do ciasteczek. Dziekuje za szybka odpowiedz♥️