Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady. Smakiem przypominają batoniki Snickers. Są idealnie wilgotne i lepkie w środku, momentami niczym brownie. Napakowane czekoladą gorzką i mleczną. Jeśli lubicie słony akcent w wypiekach czekoladowych, możecie dodać solone orzeszki. Zrobiłam tak i potwierdzam, że są przepyszne.
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - wskazówki

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Dodałam 100 gram czekolady gorzkiej 80% i 50 g mlecznej. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół). Z samą mleczną ciastka będą za słodkie.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Smacznego!

ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZESZKAMI I KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 170 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 90 g krówek kruchych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Posiekać (z grubsza) orzeszki, pokroić na kawałeczki krówki i czekoladę. Wszystko odłożyć (odrobinę zostawić do posypania ciastek przed pieczeniem).
  • Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, waniliowy i szczyptę soli. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
  • Do masy przesiać suche składniki i miksować do połączenia składników. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę i orzeszki, na końcu delikatnie wmieszać krówki.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Wierzch ciastek posypać orzeszkami i odrobiną pokruszonych krówek.
  • Ciasteczka piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo