Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami ziemnymi, kruchymi krówkami i dużą ilością czekolady. Smakiem przypominają batoniki Snickers. Są idealnie wilgotne i lepkie w środku, momentami niczym brownie. Napakowane czekoladą gorzką i mleczną. Jeśli lubicie słony akcent w wypiekach czekoladowych, możecie dodać solone orzeszki. Zrobiłam tak i potwierdzam, że są przepyszne.
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - wskazówki
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Dodałam 100 gram czekolady gorzkiej 80% i 50 g mlecznej. Można dodać czekoladę gorzką, albo gorzką i mleczną (pół na pół). Z samą mleczną ciastka będą za słodkie.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 12 dużych ciastek o średnicy ok. 8 cm. Można zrobić więcej mniejszych ciastek, piec nieco krócej, ok. 10 minut.
Ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami - przechowywanie
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Smacznego!
CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZESZKAMI I KRÓWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkiego)
- 170 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru brązowego (drobnego)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)
- 60 g orzeszków ziemnych
- 90 g krówek kruchych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Posiekać (z grubsza) orzeszki, pokroić na kawałeczki krówki i czekoladę. Wszystko odłożyć (odrobinę zostawić do posypania ciastek przed pieczeniem).
- Do miski dać masło i wsypać cukier brązowy, waniliowy i szczyptę soli. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut.
- Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
- Do masy przesiać suche składniki i miksować do połączenia składników. Szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta czekoladę i orzeszki, na końcu delikatnie wmieszać krówki.
- Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po 6 sztuk na blachę) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Wierzch ciastek posypać orzeszkami i odrobiną pokruszonych krówek.
- Ciasteczka piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.