Ciasteczka brownie z kremem orzechowym
Słodkie, czekoladowe ciasteczka brownie z kremem orzechowym, od których nie można się oderwać. Pomiędzy maksymalnie czekoladowymi ciasteczkami brownie skrywa się spora ilość kremu z masłem orzechowym. To prosty przepis na coś wyjątkowo pysznego. Idealne do gorzkiej kawy lub herbaty. Ciasteczka brownie pięknie się mrożą, możecie więc trzymać je w zamrażarce i wyciągać , gdy tylko najdzie Was ochota na słodkie. Krem orzechowy jest dość luźny, w lodówce jednak twardnieje i dobrze komponuje się konsystencją z czekoladowym ciasteczkiem. Pyszne!
Ciasteczka brownie z kremem orzechowym - wskazówki
Ciasteczka brownie.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%. Im ciemniejsza czekolada, tym ciastka bardziej czekoladowe.
Jajka – Wybierzcie jajka w rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – Użyłam cukru brązowego (trzcinowego), ale można wykorzystać drobny, biały cukier. Brązowy jest słonawy, lekko karmelowy i podkreśla czekoladowy smak.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%, nie zamieniamy go na margarynę.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie jasna mąka orkiszowa typ 700.
Proszek do pieczenia – Nie wymieniamy go na sodę.
Krem orzechowy.
Masło orzechowe – Gładka pasta z orzechów ziemnych 100% bez dodatków.
Śmietanka – Koniecznie w temperaturze pokojowej. Użyłam 36%, ale może być także 30%.
Krem wychodzi dość „luźny”, nie jak typowy krem maślany z masła i cukru pudru. Po włożeniu ciasteczek do lodówki krem orzechowy ładnie tężeje i jest gęsty.
Przepis na 10 ciastek z kremem.
Ciasteczka brownie z kremem orzechowym - przechowywanie
Ciastka brownie z kremem trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku spożywczym. Będą dobre do 4-5 dni. Można jeść je prosto z lodówki lub zostawić na talerzu na 5 minut, aby lekko się ociepliły.
Te ciasteczka nadają się do mrożenia. Można je mrozić przełożone kremem. Najlepiej schować je do pojemnika spożywczego lub po schłodzeniu w lodówce zawinąć pojedynczo (lub po 2 sztuki) w folię spożywczą. Mrozić do 3 miesięcy. Zamrożone ciastka wystarczy położyć na talerzu w temp. pokojowej i poczekać ok. 20 minut, aż się rozmrożą.
Smacznego!
Przepis na ciasteczka brownie z kremem orzechowym:
CIASTECZKA BROWNIE Z KREMEM ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciastka brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g cukru brązowego
- 60 g masła
- 40 g mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem orzechowy
- 70 g masła (miękkiego)
- 180 g masła orzechowego
- 90 g cukru pudru
- 30 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
- ½ op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 g, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Pieczenie ciasteczek
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
- W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
- Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Piec 8-10 minut (1 blachę jednocześnie; druga może poczekać), wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu
- Masło i masło orzechowe dać do miski i chwilę zmiksować (mikser, końcówki do ubijania). Do masy przesiać cukier puder cukier waniliowy, ucierać 3-4 minuty.
- Do kremu stopniowo wlewać śmietankę (ciągle miksując) i gdy składniki połączą się, a masa będzie gładka, przełożyć ją do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
- Na połowę ciastek wyciskać sporą ilość kremu i przykryć pozostałymi ciastkami.