Brownie w kokilkach
Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które podane jest na ciepło z gałką lodów śmietankowych, to jesteście w idealnym miejscu. Brownie w kokilkach, deser słodki, bosko czekoladowy i bardzo prosty do przygotowania. Podane na ciepło ma świetną, lekko musową konsystencję. Koniecznie na wierzch połóżcie gałkę swoich ulubionych lodów, bitą śmietanę lub owoce. Sprawdzi się też odrobina orzechów. Cudo.
Brownie w kokilkach - wskazówki do przygotowania
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%.
Cukier biały – Można zastąpić brązowym cukrem.
Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.
Ciasto pieczemy w kokilkach o pojemności 150 ml. Wcześniej trzeba cienko wysmarować je masłem.
Czas pieczenia brownie jest krótki, wystarczy 18-20 minut w temperaturze 160 stopni C (piekarnik z ustawioną funkcją góra-dół). Dłuższy czas pieczenia sprawi, że brownie będzie zbyt suche.
Przepis na 2 małe kokilki (o pojemności 150 ml, średnicy 8 cm i wysokości 5 cm).
Brownie w kokilkach - przechowywanie
Ten deser jemy zaraz po przygotowaniu. Brownie po wyjęciu z piekarnika trzeba zostawić na ok. 10 minut i gdy dosłownie odrobinę ostygnie kładziemy na wierzch pyszne dodatki i jemy ciepłe.
Surowe ciasto przygotowujemy zaraz przed pieczeniem, nie odstawiamy go na później.
Smacznego!
BROWNIE W KOKILKACH
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 40 g masła
- 80 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ulubione lody, orzechy lub owoce
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Kokilki wysmarować masłem.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili zamieszać do rozpuszczenia czekolady. Odłożyć do ostudzenia.
- W misce ubić jajko z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę i wymieszać całość delikatnie. Ciasto nałożyć do kokilek.
- Piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciepłe brownie podawać z lodami i innymi dodatkami.