Jeżeli lubicie mega słodkości to Blondie z M&M’s będzie idealne. Nie ma co ukrywać, to ciasto jest bardzo słodkie, lepkie i wilgotne. Najlepiej smakuje po kompletnym wystudzeniu, kiedy staje się twardsze, nieco gumowate. W trakcie pieczenia ciasto rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada. Jeszcze ciepłe jest tłuściutkie i zakalcowate, jak to Blondie. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej, ale spróbujcie choć jeden kawałek z lodówki. Pyszności.
Składniki (forma 18x18cm):
– 150 g białej czekolady
– 70 g drobnego cukru
– 60 g masła
– 100 g mąki pszennej
– 50 g mielonych migdałów
– 2 jajka
– 1 opakowanie cukru waniliowego (ok.16 g)
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– duża paczka M&M’s (150 g, użyłam wersji z orzechami)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i włożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać połamaną białą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści zdjąć z palnika, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ubijać aż powstanie jasna, puszysta masa. Wsypać do niej przygotowane suche składniki i delikatnie wmieszać.
Mieszając stopniowo wlewać roztopione masło z czekoladą. Ciasto przelać do przygotowanej formy i delikatnie wyrównać. Na wierzch wysypać M&M’sy.
Piec 30 minut. Wierzch powinien lekko się zarumienić. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić kilka minut w blaszce, następnie przenieść na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!
Zobacz także:
Blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które jest jasną wersją popularnego Brownie. W tym przepisie na Blondie, połączenie białej czekolady i skórki cytrynowej nadaje mu orzeźwiający smak i aromat. Po upieczeniu można oprószyć je cukrem pudrem lub polać białą czekoladą i posypać dodatkowo skórką z cytryny.
Muffinki z borówkami i białą czekoladą
Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.
Muffiny dyniowe z czekoladą
Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.
1 komentarz
Brownie uwielbiam ale blondie przyznam , ze jeszcze nie próbowałam choć wyglada smakowicie, myśle , ze wkrótce się skuszę , zrobię zakupy by kupić produkty M&My i biała czekolade(bo tego w domu nie mam) i upieke , ciekawa jestem smaku♥️❤️