Blok czekoladowy
Klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy. Bardzo popularny, także dziś chętnie robiony w domach. Na blok czekoladowy można znaleźć wiele przepisów, różnią się proporcją składników i dodatkami. W moim znajdziecie oczywiście herbatniki, a także podpieczone i obrane ze skórek orzechy laskowe. Zamiast zwykłego cukru dodałam brązowy dla dodatkowego smaku i… wyszło pysznie!
Blok czekoladowy - wskazówki
Mleko w proszku – Pełne mleko w proszku; użyłam o zawartości tłuszczu 26% (w niebieskim opakowaniu).
Cukier – Użyłam brązowego cukru, ponieważ ma bardziej karmelowy smak. Wcześniej, aby szybciej rozpuścił się w roztopionym maśle z wodą, zmieliłam go na cukier puder. Nie trzeba tego robić (choć polecam), można użyć białego cukru.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Masa się zwarzyła. Co robić?
Czasem tak bywa, że coś się zwarzy. Blok czekoladowy niby prosty, a jednak wydaje się to częstym problemem i szkoda marnować kupione składniki. Jeżeli po dodaniu mleka w proszku cała masa rozwarstwi się i oddzieli tłuszcz, to czym prędzej zagotujcie wodę i wlejcie ok. 30 ml wrzątku do masy. Szybko zmiksujcie i ewentualnie dodajcie jeszcze kapkę. Ważne, żeby szybko dodać wrzątek i dobrze zmiksować. Masa powinna zrobić się gładka.
Przepis na formę keksówkę 22×11 cm. Oczywiście możecie dać większą, wtedy blok będzie niższy.
Blok czekoladowy - przechowywanie
Zabezpieczony folią spożywczą, lub schowany do pojemnika blok czekoladowy, może spędzić w lodówce cały tydzień.
Smacznego!
BLOK CZEKOLADOWY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 200 g masła
- 150 g cukru*
- 100 ml wody
- 25 g kakao
- 340 g mleka w proszku
- 150 g herbatników
- 100 g orzechów laskowych**
PRZYGOTOWANIE
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki połamać, orzechy posiekać i wszystko odłożyć.
- Do garnuszka włożyć pokrojone w kostkę masło i wlać wodę. Podgrzewać aż masło się rozpuści (nie dopuszczać do zagotowania się masy).
- Dodać cukier i kakao, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając dopóki cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać do dużej miski i zostawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy wsypywać stopniowo mleko w proszku, miksować na małych obrotach (można też szybko ręcznie np. drewnianą łyżką lub szpatułką). Gdy wszystko się połączy i powstanie gęsta masa dodać połamane herbatniki i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać.
- Przełożyć masę do formy, wierzch wyrównać (uklepać) i włożyć do lodówki. Najlepiej na noc.
1 komentarz
Moja siostra zrobiła i jest pychotka