Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Ciastka kokosowe o chrupkich brzegach i miękkim środku. Maślane, z kawałkami czekolady i bezglutenowe. Zamiast pszennej mąki jest tu mąka ryżowa w połączeniu z mielonymi wiórkami kokosowymi. Tłuściutkie i słodkie ciastka rosną i rozlewają się nieźle na blaszce, dzięki czemu mają niezwykle kruche brzegi i wilgotny, pyszny środek. Jeśli jesteście fanami kokosowych smaków, słodkich ciastek i czekolady, wypróbujcie właśnie ten przepis.
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą - wskazówki

Masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki ryżowej (odmierzonej do ciasta).

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Nie dawajcie mlecznej czekolady, ciastka mają sporo cukru i są wystarczająco słodkie, z mleczną będą za słodkie. Chyba, że o to Wam chodzi i lubicie, to spoko.

Porcje ciasta nakładajcie w sporych odstępach, nieźle urosną.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły naprawdę spore. Dla porównania napiszę, że porcja ciasta z takiej gałkownicy ma wielkość dużego włoskiego orzecha (nawet odrobinę więcej).

Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie uformować palcami. Odstęp jest ważny, na jedną blachę warto wyłożyć max 6 ciastek. Ja wyłożyłam po 5 na blaszkę (wyszły łącznie 2 blachy, czyli 10 ciastek).

Zaraz przed pieczeniem można wbić w ciastka kilka czekoladowych groszków lub płatków kokosowych. Czekoladowe groszki warto też położyć niezwłocznie po upieczeniu, gdy ciastka są miękkie i gorące, wtedy groszki lekko się rozpuszczą.

Oczywiście można tez robić mniejsze ciastka, pieczcie je krócej o ok. 3 minuty. Upieczone powinny mieć rumiane, złote brzegi.

Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie i bardzo delikatne. Zostawcie je na 5-7 minut aż trochę stwardnieją. Po tym czasie delikatnie, przy pomocy szerokiej łopatki przenieście je ostrożnie na kratkę do studzenia. Po ostygnięciu powinny mieć kruche brzegi i wilgotny środek.

Przepis na 10 dużych ciastek.

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 4-5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Smacznego!

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

BEZGLUTENOWE CIASTKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ciastka kokosowe o chrupkich brzegach i miękkim środku. Maślane, z kawałkami czekolady i bezglutenowe.
Przepis na 10 dużych ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g mąki ryżowej
  • 80 g mielonych wiórków kokosowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać mąkę ryżową z mielonymi wiórkami i proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrem aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Do masy dodać kolejno żółtka, jedno po drugim gdy poprzednie już będzie wmieszane.
  • Ciągle miksując wsypać mieszankę mąki i gdy powstanie jednolite ciasto skończyć miksować.
  • Wsypać wiórki i czekoladę, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Przygotować 2 blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę, w sporych odstępach wyłożyć porcje ciasta* wielkości orzecha włoskiego (przy pomocy łyżki, można uformować brzegi palcami żeby były równe).
  • Blaszki schować do lodówki na 20 minut, w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Piec ciastka przez ok. 15 minut, aż zarumienią im się brzegi (każdą blaszkę osobno).
  • Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce przez 5 minut, następnie bardzo delikatnie przenieść je na kratkę do studzenia.

WSKAZÓWKI

*Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. 

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo