Śliwki z czekoladą pod kruszonką
Prosty przepis, kilka składników i mamy obłędnie pyszny deser. Zapiekana, maślana kruszonka, pod którą bulgoczą soczyste, gęste śliwki z cynamonem. A jak dodamy do tego czekoladę… Rewelacja. Śliwki z czekoladą pod kruszonką najbardziej lubię na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam je na 3 minuty żeby odrobinę ostygły i gotowe. Ten deser można podać z gałką lodów, bitą śmietaną, w każdym wypadku smakuje wspaniale.
Śliwki z czekoladą pod kruszonką -wskazówki
Przygotowanie śliwek pod kruszonką jest bardzo proste. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie palcami rozcierać składniki, aż ocieplą się i połączą tworząc kruszonkę.
Pieczenie.
Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
Pyszne dodatki do śliwek pod kruszonką.
Do ciasta na kruszonkę można dodać 3-4 krople ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Kruszonka nabierze pysznego aromatu.
Do śliwek można wmieszać skórkę otartą z połowy pomarańczy lub dodać łyżkę Amaretto. Będzie pysznie.
Przepis na 3-4 porcje.
Śliwki z czekoladą pod kruszonką - przechowywanie
W dniu pieczenia śliwki z czekoladą pod kruszonką są najlepsze, ale będą smaczne również następnego dnia.
Można zabezpieczyć je folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej (w takiej też zjeść) lub w lodówce. W obu przypadkach deser można podgrzać w piekarniku w 200 stopniach C przez 5-8 minut.
Smacznego!
ŚLIWKI Z CZEKOLADĄ POD KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kruszonkę
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
Składniki na śliwki
- 400 g śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru brązowego (może być też biały)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- odrobina groszków czekoladowych lub posikanej czekolady do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
- Kokilki wysmarować masłem. Po równo nałożyć do nich śliwki i posypać schłodzoną kruszonką.
- Piec 30-35 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać.
- Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladowymi groszkami. Po 3-5 minutach można jeść.