Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Jeśli macie ochotę na pyszny, czekoladowy sernik w nieco mniejszym wydaniu, to mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym będą idealne. Czekoladowa masa serowa na herbatnikowym spodzie z kakao. Na wierzchu obowiązkowo musiała się znaleźć czekoladowa polewa, a na niej delikatny krem truskawkowy i truskawka w czekoladzie. Brzmi zachęcająco, prawda? Jestem pewna, że będą znikać jeden po drugim. Tym bardziej teraz, w słodkim, truskawkowym sezonie.
Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym - wskazówki
Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, aby Wasze mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym wyszły idealnie.
Mini serniczki.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Krem truskawkowy.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Truskawki – Można wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Najważniejsze, żeby konsystencja przygotowanego musu była gęsta i truskawki dobrze wmieszały się do kremu. Sama przygotowałam go ze świeżych truskawek, ponieważ teraz jest na nie sezon.
Przygotowanie musu truskawkowego – Żeby przygotować gęsty mus trzeba truskawki umyć, osuszyć i pokroić. Włożyć je do niewielkiego garnuszka i poddusić z cukrem i sokiem z cytryny. Truskawki gotujemy, aż będą miękkie, rozpadające się w garnuszku. Płyn powinien się zredukować. Następnie blendujemy je na mus, zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej przygotowaną, napęczniałą żelatynę.
Ważne, aby po dodaniu żelatyny nie podgrzewać truskawkowego musu. Nie może się zagotować. Inaczej żelatyna straci swoje właściwości, a krem będzie rzadki. Ostudzony mus z żelatyną powinien być gęsty i gładki. Konsystencję widać na zdjęciu.
Mus truskawkowy trzeba dodać do ubitej śmietanki z mascarpone ostrożnie i miksując na najmniejszych obrotach. Gdy tylko składniki się połączą, skończyć miksować aby krem się nie zwarzył.
Pieczenie serniczków.
Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że serniczki nie pękają i są równe. Można napełnić papilotki do samej krawędzi i nic się nie stanie.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Wtedy najlepiej nałożyć do papilotek chociaż 0,5 cm mniej (0,5 cm poniżej krawędzi papilotki) masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Przepis na 12 mini serniczków.
Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym - przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2 dni.
Mini serniczki bez kremu i truskawki mogą spędzić w lodówce dzień dłużej.
Smacznego!
MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód serniczków
- 100 g herbatników
- 30 g masła
- 10 g kakao
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 ml śmietanki 30-36% (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru brązowego
- 10 g kakao
Składniki na polewę
- 100 ml śmietanki
- 60 g gorzkiej czekolady
Składniki na krem truskawkowy
- 340 g truskawek
- 40 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
- kilka truskawek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie mini serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
- Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite. Odłożyć.
- Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Skończyć miksować gdy powstanie jednolita masa serowa.
- Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).
Przygotowanie kremu truskawkowego
- Żelatynę wsypać do małej miseczki i zalać wodą. Wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnuszka. Wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wymieszać. Dusić na małym ogniu aż truskawki puszczą sok, następnie gotować aż zaczną się rozpadać a sok zredukuje się.
- Truskawki zblendować na gładki mus. Do gorącego musu (ale nie gotującego się) dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.
- Przygotować rękaw cukierniczy z tylką i odłożyć.
- Mascarpone dać do miski, wlać śmietankę. Ubić składniki (mikser; końcówki do ubijania) na puszysty, gęsty krem (uważać żeby nie przebić kremu). Zajmie to ok. 1-2 minuty.
- Do kremu delikatnie, na najmniejszych obrotach wmieszać ostudzony mus truskawkowy. Nie miksować długo, tylko do połączenia. Ostrożnie, aby się nie zwarzył.
- Mus przenieść do przygotowanego rękawa cukierniczego. Zabezpieczyć rękaw np. klipsem aby krem nie wydostał się z worka. Schłodzić krem przez 15-20 minut i ozdobić nim serniczki. Na wierzchu ułożyć truskawki.