Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

Ciasto Michałek, ponieważ krem nawiązuje smakiem do popularnych cukierków. Chociaż, jak dla mnie jest o wiele lepszy. W dodatku w połączeniu z cudownie czekoladowym i delikatnym ciastem smakuje rewelacyjnie. Czekoladowe ciasto Michałek należy do cięższych i słodkich ciast, dlatego z porzeczką jest mu bardzo po drodze. Słodki, gęsty krem i kwaśna, czarna porzeczka kontrastują smakiem i uzupełniają nawzajem. Niewielkie ciasto, trochę przypomina brownie, ale jest lżejsze i co może ucieszyć wszystkich unikających glutenu – nie zawiera grama mąki. Pychota.
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - wskazówki

Ciasto.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 20-23 minuty wystarczą. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta.

Krem.        

Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez min 8 godzin.

Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.

Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.

Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Orzechy – Niesolone orzechy ziemne. Posiekane należy podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.

Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.

Przepis na formę 20×20 cm.

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - przechowywanie

Ciasto Michałek należy przechowywać w lodówce, w pojemniku na lub zabezpieczone folią, aby nie przeszło innymi zapachami. Najlepiej spożyć je w ciągu 34 dni.

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

Smacznego!

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką

CZEKOLADOWE CIASTO MICHAŁEK Z PORZECZKĄ

Joanna | chocololo.pl
Obłędnie czekoladowe ciasto Michałek z gęstym kremem czekoladowym i czarną porzeczką.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekoladowy gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 40 g mleka w proszku
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g orzechów ziemnych (niesolonych)

Dodatkowo

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • kakao do posypania ciasta
  • cukierki do ozdoby (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 20-22 minuty, wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Podgrzać ją na małym ogniu prawie do wrzenia.
  • Dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
  • Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
  • Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować 1-2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.

Przygotowanie ciasta

  • Na cieście rozsmarować cienko dżem. Na dżem równomiernie wyłożyć gęsty krem i delikatnie rozsmarować.
  • Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, następnie posypać kakao i pokroić na kawałki. Można je udekorować pokrojonymi cukierkami.

Zobacz także:

czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Obserwuj Chocololo:

3 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo