Czekoladowe oponki donuts (pieczone)
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts. Niby pączki, jednak w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego poza kształtem oponki. Smakują jak ciasto czekoladowe lub jak czekoladowa muffinka. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma, choć możecie upiec je właśnie w formie muffinek. Bardzo smaczne, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Polane grubą warstwą czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami są po prostu czekoladową petardą. Jeśli poszukujecie czegoś bardzo czekoladowego, prostego i szybkiego do przygotowania, te oponki będą strzałem w dziesiątkę.
Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na oponki
- 120 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
- 70 g cukru brązowego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju
- wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.