Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts. Niby pączki, jednak w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego poza kształtem oponki. Smakują jak ciasto czekoladowe lub jak czekoladowa muffinka. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma, choć możecie upiec je właśnie w formie muffinek. Bardzo smaczne, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Polane grubą warstwą czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami są po prostu czekoladową petardą. Jeśli poszukujecie czegoś  bardzo czekoladowego, prostego i szybkiego do przygotowania, te oponki będą strzałem w dziesiątkę.
czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - wskazówki

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Smacznego!

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts polane czekoladą.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.

Zobacz także:

muffinki czekoladowe z cukinią
muffinki czekoladowe z cukinią
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




21 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
21
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x