Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami. Przypomina bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami, ale przygotowane jest trochę inną metodą, w której nie oddzielamy żółtek od białek, tylko ubijamy całe jajka z cukrem. Bez mąki, tylko z 5 składników. Ciasto jest obłędnie czekoladowe. Jest też delikatniejsze od tego, w którym ubijamy osobno białka i ucieramy żółtka z cukrem. Rośnie wyżej, jest puszystsze i bardziej kruche. Z kremem i śliwkami komponuje się wyśmienicie, chociaż przyznam, że i bez tych dodatków zniknęłoby szybko.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Ciasto można podać od razu po nałożeniu kremu, ale warto schłodzić je przez 20-30 minut.
Usmażone śliwki najlepiej podawać do każdej porcji ciasta osobno. Czyli kawałek ciasta z kremem na talerzyk i na to łyżka śliwek.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - przechowywanie
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.
Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki. Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM I ŚLIWKAMI (BEZ MĄKI)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 180 g czekolady gorzkiej
- 120 g cukru drobnego
- skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
Składniki na krem
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 15 g cukru pudru
Składniki na śliwki
- 200 g śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
- Czekoladę posiekać, włożyć do miski. Masło roztopić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do wystygnięcia.
- W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 5-6 minut. Do jajek wrzucić skórkę pomarańczową i wlewać powoli czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Skończyć gdy tylko składniki się połączą.
- Wylać masę do tortownicy i wyrównać. Piec 30-35 minut, aż ciasto urośnie z górką i popęka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotowanie śliwek i kremu
- Przygotowanie śliwek. Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Każdą połówkę zanurzyć miąższem w cukrze i cynamonie i położyć tą stroną na rozgrzanej patelni.
- Śliwki smażyć aż puszczą sok i zmiękną. Zostawić je do ostudzenia.
- Przygotowanie kremu. Do miski wlać śmietankę, dać mascarpone i przesiać cukier puder. Ubić mikserem na puszysty gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem rozsmarować delikatnie na cieście. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać ze śliwkami.