Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)
Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin. Spód przygotowany jest z herbatników z masłem, mus ze śmietanki i czekolady. To naprawdę smaczna i prosta tarta. Przygotowanie zajmuje 20 minut i wystarczą 2-3 godziny chłodzenia aby można było ją kroić. Oczywiście najlepsza jest na następny dzień, kiedy całkowicie się ochłodzi i stężeje. Sama jednak kroiłam ją po 2 godzinach spędzonych w lodówce, mus był puszysty i dobrze się kroił. Ponadto nie jest potrzebna forma do tarty, wystarczy tortownica. Same plusy i same pyszności.
Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i pyszna) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Przygotowane okruszki z masłem trzeba wysypać na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania musu czekoladowego.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, ale powinna pozostać płynna.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Najpierw łyżkę ubitej śmietany trzeba wmieszać do czekolady, po chwili wmieszać drugą i po tym dać czekoladę do reszty ubitej śmietany. Wmieszać ją szpatułką, ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka) - przechowywanie
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI (PROSTA I SZYBKA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 200 g herbatników
- 60 g masła
Składniki na mus czekoladowy
- 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 250 g malin
PRZYGOTOWANIE
- Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
- Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Wysypać je do formy i wyklepać równo dno i boki na wysokość 3 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki i ubić okruszki dość mocno.
- Przygotowaną formę schować do lodówki na czas przygotowania musu.
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
- Śmietankę ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta i puszysta (mikser; końcówki do ubijania).
- Łyżkę śmietany wmieszać delikatnie, ale energicznie do czekolady, po chwili wmieszać drugą łyżkę, następnie całą czekoladę przełożyć do śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
- Gotowy mus przełożyć na przygotowany spód i wyrównać, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Tartę schłodzić przez min. 2-3 godziny przed krojeniem.