Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Niewielki sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie, którego słodycz przełamuje dodatek syropu malinowego. Pieczony w kąpieli wodnej, przez co ładnie zachowuje swój kształt i jest wilgotny. Jest też delikatny, choć nie jest to lekki i bardzo puszysty sernik. W każdym razie jest naprawdę smaczny, w końcu łączy w sobie trzy pyszne składniki: maliny, kokos i białą czekoladę. Syrop przygotowujemy sami, blendując i przecierając maliny przez sitko, a później redukujemy je na małym ogniu o połowę, aby były odpowiednio gęste. Poza smakiem, malinowy syrop wygląda ślicznie gdy zrobicie nim wzorki na wierzchu.
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.


Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Budyń – Waniliowy budyń, może być z cukrem.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie - przechowywanie

W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 max 4 dni.

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Smacznego!

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA KOKOSOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Niewielki sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie, którego słodycz przełamuje dodatek syropu malinowego.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 260 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 160 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 20 g budyniu śmietankowego (w proszku)

Składniki na syrop malinowy

  • 200 g malin
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie syropu

  • Maliny umyć, osuszyć i zblendować na mus. Przetrzeć przez sito i wlać do garnuszka. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płyn zredukuje się prawie o połowę, będzie gęsty i błyszczący. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie spodu

  • Przygotować tortownicę, wyłożyć dno papierem do pieczenia i zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową (przygotować do kąpieli wodnej).
  • Do miski wsypać mąkę, wiórki, cukry i pokrojone w kostkę, zimne masło. Szybko zagnieść składniki do powstania kruszonki.
  • Wysypać kruszonkę na spód tortownicy i ulepić równy, zbity spód. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Schłodzony spód podpiec przez 12-15 minut, aż będzie rumiany. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone i proszek budyniowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (może być gorący).
  • Na wierzchu łyżeczką wylać syrop malinowy (w różnych miejscach) i przy pomocy patyczka zrobić wzorki.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem. Całość włożyć do piekarnika.
  • Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce kilka godzin.

Zobacz także:

sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x