Domowe batoniki Bounty
Te domowe batoniki Bounty skradną Wasze serca, tym bardziej jeśli lubicie kokos w połączeniu z czekoladą. Są lepsze niż oryginał. Do ich przygotowania potrzeba tylko 3 składników: wiórków kokosowych, słodzonego mleka skondensowanego i czekolady. Tylko tyle. Proste do przygotowania i naprawdę smaczne. Nie można przestać ich podjadać.
Domowe batoniki Bounty - wskazówki
Mleko skondensowane – Czyli zagęszczone, słodzone mleko dostępne w puszkach lub w tubkach metalowych.
Czekolada – Polecam wymieszać czekoladę gorzką ok. 70% i mleczną w równej proporcji. Oczywiście można użyć samej gorzkiej lub samej mlecznej. Myślę, że sama mleczna jest zbyt słodka, ale jeśli lubicie dużo słodyczy, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Wiórki kokosowe mieszamy bardzo dokładnie z mlekiem skondensowanym i zostawiamy na 15 minut przed formowaniem. Masa będzie lepka, formujemy z niej niewielkie batoniki. Najpierw porcję masy warto chwilę pościskać w dłoni aż się lekko zbije, następnie uformować ładny kształt batonika i odłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
Schłodzone batoniki zanurzamy w roztopionej czekoladzie. Dobrze pomóc sobie widelczykami i po zanurzeniu i wyjęciu batonika poczekać kilka sekund aż nadmiar czekolady spłynie. Po oblaniu wszystkich batoników można na wierzchu (nożem lub widelczykiem) zrobić charakterystyczny wzór.
Przepis na ok. 14 batoników.
Domowe batoniki Bounty -przechowywanie
Batoniki przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 4 dni.
Można je też mrozić. W tym celu można je spakować w specjalne woreczki do mrożenia, np. po 2 sztuki. Mrozimy do 3 miesięcy.
Smacznego!
DOMOWE BATONIKI BOUNTY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 210 g wiórków kokosowych
- 300 g mleka skondensowanego (zagęszczone, słodzone)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać wiórki kokosowe i wlać mleko zagęszczone. Wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na 15 minut.
- Tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formować niewielkie batoniki (ok. 5 cm długości) i odkładać na tacę. Schłodzić je w lodówce przez min. 1 godzinę.
- Czekolady połamać, dać do metalowej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Schłodzone batoniki zanurzać w czekoladzie i odkładać na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Batoniki schłodzić w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.
2 komentarze
SWIETNE PRZEPISY,CZESTO Z NICH KORZYSTAM:)) PROSZE TEŻ O PROPOZYCJE BEZ PIECZENIA-CENY PRADU:(
Batoniki Bounty przepyszne. Lepsze niż sklepowe. Polecam