Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

Mega czekoladowy, z kawałkami ciastek, z kremem śmietankowym z mascarpone, polany czekoladą, obsypany ciasteczkami. Idealny, czekoladowy sernik Oreo, w dodatku bez pieczenia. Super deser, słodki i powalający. Już nic więcej nie napiszę, po prostu zjedźcie na dół, zobaczcie przepis i koniecznie go przetestujcie.
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - wskazówki

Spód.

Ciasteczka miksujemy w malakserze na okruszki. Razem z kremem, którym są przełożone.

Masa serowa.

Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Krem.

Śmietanka 36% i serek mascarpone  muszą być dobrze schłodzone.

Kremu nie należy  ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.

Przepis na tortownicę 18 cm.

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Smacznego!

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

CZEKOLADOWY SERNIK OREO

Joanna | chocololo.pl
Mega czekoladowy sernik z dodatkiem popularnych ciasteczek.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 3 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g kakao
  • 25 g cukru pudru*
  • szczypta soli
  • 110 g ciastek Oreo

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 5 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 35 g czekolady mlecznej
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 9-10 szt. ciastek Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Ciastka połamać i odłożyć.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Do masy delikatnie wmieszać połamane ciastka. Przełożyć masę na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Przygotowanie dekoracji

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu). Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć ciastka. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.

WSKAZÓWKI

*Jeśli chcesz, żeby sernik był słodszy zwiększ ilość cukru. Dodaj 40 gram cukru pudru.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




16 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
16
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x