Brownie Bounty, czyli brownie z kokosem

Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

Składniki na spód brownie (kwadratowa forma 18x18cm):

– 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)

– 100 g masła

– 100 g brązowego cukru

– 2 jajka

– 50 g mąki pszennej

– 10 g kakao

Składniki na warstwę kokosową:

– 2,5 szklanki wiórków kokosowych*

– 250 ml śmietanki kremówki 36%

– 150 g białej czekolady

Do polania:

– 150 g gorzkiej czekolady

– trochę wiórków lub plastrów kokosa do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować spód brownie. W rondelku roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Odstawić do wystudzenia.

Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać dobrze. Powoli, ciągle mieszając wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Dodać przesianą mąkę z kakao i dokładnie wymieszać.

Wylać ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnia lekko przestudzić.

Przygotować warstwę kokosową. 2 szklanki wiórków wsypać do miski, pozostałe 0,5 szklanki zblendować na krem i dodać do wiórków.

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, po chwili zdjąć z ognia i zamieszać. Czekolada powoli będzie się rozpuszczać, ma powstać jednolita, gładka masa. Jeszcze ciepłą śmietankę z czekoladą wlać do wiórków i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wiórki odrobinę wsiąkły płyn.

Tak przygotowaną masę kokosową równomiernie rozłożyć na spodzie brownie. Wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Brownie Bounty najlepiej przechowywać w lodówce.

*zamiast mielić samodzielnie wiórki, można też użyć 2 łyżek gotowej pasty kokosowej.

Smacznego!

brownie bounty brownie z kokosem1a
brownie bounty brownie z kokosem1

Zobacz także:

TRUFLE BOUNTY

Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek.

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

brownie z czekoladową bezą i malinami

BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

Obserwuj Chocololo na:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo