Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu. Format tych deserków jest bardzo zwodniczy, są niewielkie, idealne do chwycenia w dłoń, tak na 3 max 4 ugryzienia. To sprawia, że znikają ekspresowo, jedna po drugiej wychodzi z lodówki. Dobrze, że zrobiłam niewiele sztuk, bo ile by nie było – po prostu bym zjadła. Szczęśliwie nie byłam sama. Przepis koniecznie wypróbujcie, mocno kawowy krem, kruche bezy, coś wspaniałego.
bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - wskazówki

Bezy.

Białka jaj – Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość  żółtek spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Drobny, biały cukier.

Dodajemy cukier łyżka po łyżce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana.

Bezy suszyłam 3 godziny w temperaturze 90 stopni C, następnie wystudziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Bezy można przygotować dzień wcześniej. Zapakować szczelnie do pudełka lub do worka strunowego (szczelnego). Nałożyć krem w dniu podania.

Dobrze ubitą, gęstą i lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 2A). Na papierze do pieczenia można odrysować ołówkiem kółka o średnicy 6 cm, następnie przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić z bezowej piany gniazdka. Najpierw wypełnić okrąg, zrobić ślimaczkiem jego spód, następnie dookoła, przy krawędzi wycisnąć okręgi, jakbyśmy kładli opony, jedna na drugiej.

Krem.

Przygotowana śmietanka z czekoladą i kawą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 % zawartości kakao.

Kawa – Do przygotowania kremu użyłam kawy instant w saszetkach, bez żadnych dodatków. 1 Saszetka to 2 g, czyli jedna płaska łyżeczka.

Krem nakładamy zaraz przed podaniem lub ok. 30 minut wcześniej, beza powoli będzie mięknąć od kremu.

Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Bezy z kremem czekoladowo-kawowym - przechowywanie

Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo w ciągu kilku godzin (pamiętając, że z czasem będą miękły od kremu). Od momentu wyłożenia kremu, o ile nie jemy ich od razu  przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie nabrały innych zapachów. Spożyć w ciągu 1 dnia, maksymalnie do następnego.

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

Smacznego!

bezy z kremem czekoladowo-kawowym

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM

Joanna | chocololo.pl
Chrupkie, słodkie bezy z kremem czekoladowo-kawowym. W formie małych gniazdek, żeby zmieściły dużą porcję gęstego, puszystego kremu.
Przepis na 7 sztuk. Bezowe gniazdka o średnicy 6 cm i wysokości 3 cm (bez kremu).

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 60 g mascarpone
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (2 g)
  • 15 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem 7 okręgów o średnicy 6 cm.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Na koniec, ciągle miksując dodać 3-4 krople cytryny. Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć pianę tak, aby powstały gniazdka.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać prawie do wrzenia, wsypać kawę, wymieszać i gdy się rozpuści dodać połamaną w kostki czekoladę.
  • Ponownie wymieszać całość, aż powstanie gładki sos. Odstawić go do ostudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin, najlepiej przez noc.
  • Do miski przesiać cukier puder, dodać mascarpone i miksować chwilkę (mikser, końcówki do ubijania), tylko aż się połączą. Dodać schłodzony sos czekoladowy (będzie gęsty) i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i napełnić nim bezy.

Zobacz także:

pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x