Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Orzeźwiające i aromatyczne mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą. Po prostu fantastyczne, kremowe i rozpływające się w ustach. Ze skórką cytrynową, cytrynową polewą i kremem ze śmietanki i mascarpone. Nie wiem kiedy zniknęło całe 12 sztuk. Po prostu wychodziły z lodówki jeden za drugim. Nic co napiszę nie odda tego smaku, więc najlepiej jeśli sami spróbujecie przepis i najecie się serniczkami.
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Polewa cytrynowa – Jeśli polewa się zwarzy, trzeba dodatkowo podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać.

Śmietankę celowo podaję w gramach, ponieważ dobrze schłodzona potrafi zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w mililitrach.

Przepis na 12 serniczków.

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

MINI SERNICZKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Orzeźwiające i aromatyczne mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 80 g śmietanki 36% (w temp pokojowej)

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady białej
  • 30 g śmietanki 36%
  • skórka otarta z połowy cytryny

Składniki na krem

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyłożyć je na talerz/tacę i schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Do czekolady dodać skórkę cytrynową, wymieszać, dolać gorącą śmietankę i szybko wymieszać do powstania jednolitej polewy.
  • Równo polać serniczki polewą (po małej łyżeczce na każdy) i delikatnie rozsmarować. Schłodzić serniczki 10-15 minut, do zgęstnienia polewy.

Przygotowanie kremu

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) można dać kawałek cytryny.

Zobacz także:

mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

14 komentarzy

Ola 18 listopada 2022 - 13:29

Wyglądają pysznie, planuję wykorzystać przepis tylko pytanie: co zrobić że śmietaną w masie twarogowej?

Reply
Joanna | Chocololo 18 listopada 2022 - 20:17

Zblendowac razem z twarogiem, cukrem waniliowym i jajkami. Udanych wypieków! 🙂

Reply
Patrycja 20 marca 2023 - 23:08

Ja również podepnę się do pytania o śmietanę w masie serowej
Rozumiem, że wlać ją płynną do twarogu, nie ubijać jej osobno i potem dodać?

Reply
Joanna | Chocololo 21 marca 2023 - 10:16

Dokładnie, wlać płynną do twarogu i tak jak jest w przepisie: „W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka.” Po prostu przy pomocy miksera lub blendera połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Pozdrawiam 🙂

Reply
Beata 26 marca 2023 - 23:32

Czy może być forma silikonowa na babeczki i cz ją też wstawiamy do wody

Reply
Joanna | Chocololo 27 marca 2023 - 10:56

Nie piekłam nigdy w silikonowej, ale wydaje mi się, że można w niej piec i wstawić do wody również. Tylko tak jak w zwykłej formie użyłabym papilotek papierowych. Pozdrawiam 🙂

Reply
Joanna 10 maja 2024 - 16:17

Dzień dobry, robię serniczki na Komunię. Co zrobić aby śmietana z mascarpone przetrwała dłużej na serniczkach? Serniczki będą na słodkim stole beż lodówki.

Reply
Joanna | Chocololo 10 maja 2024 - 17:04

Dzień dobry, jeśli chodzi o krem ze śmietanką i mascarpone to nie jest on bardzo trwały i 1-2 godziny poza lodówką to max, szczególnie w ciepłe dni. Może zostawić serniczki z polewą cytrynową lub zastanowić się nad kremem np. budyniowym lub maślanym? Ostatni może być dość ciężki do serniczków, ale to też zależy od upodobań (dla mnie byłby ok) 🙂 Do cytrynowych serniczków fajnie będzie pasować maślany krem malinowy. Maliny i cytryna to pyszne połączenie. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Zuzka 7 lipca 2024 - 23:21

Mam problem z popękanym serem. Serniczki bardzo mi wyrastają i pękają… Nie wiem co może być przyczyną. Później, po wystygnięciu, kurczą się i nie widać co Prada tych pęknięć, ale są bardzo nieregularne zamiast być okrągłe. Pomocy!!!

Reply
Joanna | Chocololo 8 lipca 2024 - 10:16

Dzień dobry! Piecze Pani serniczki w kąpieli wodnej? Jeśli tak – proszę nalać następnym razem więcej wrzątku do formy, niech sięga trochę ponad połowę formy na muffinki. Warto też zmniejszyć temperaturę np. o 10 stopni. Może Pani piekarnik rozgrzewa się mocniej niż pokazuje. Ogólnie serniczki w kąpieli wodnej rosną minimalnie (prawie wcale), choć mogą się skurczyć po ostudzeniu – to normalne, ale nie powinny pękać. Także długość miksowania składników ma wpływ, im dłużej są mieszane, tym więcej powietrza dostaje się do masy i rosną podczas pieczenia. Jeśli piecze Pani tradycyjnie, bez kąpieli, niestety mogą rosnąć i pękać (zaznaczyłam to we wskazówkach) i tutaj już zawsze będą rosnąć i pękać, więc warto spróbować kąpieli wodnej. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Reply
Marta 4 sierpnia 2024 - 13:38

Wyglądają cudnie az chce się je schrupać:) Mam pytanie pieczemy z termoobiegiem czy gora dół?Pozdrawiam:)

Reply
Joanna | Chocololo 4 sierpnia 2024 - 14:30

Dziękuję 🙂 Góra i dół. Pozdrawiam! 🙂

Reply
Marta 9 sierpnia 2024 - 14:04

Co zrobic jak się czekolada zwarzyla?
Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 10 sierpnia 2024 - 12:50

Najlepiej dodać 2 łyżki wrzątku i szybko rozmieszać, w razie potrzeby dodać następne 2 łyżki i znów szybko rozmieszać 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo