Sernik z białą czekoladą i jabłkami
Za oknami deszczowo i jesiennie, trzeba trochę umilić sobie te dni. Jeżeli nie wiecie co upiec i stoicie przed dylematem – sernik czy szarlotka – to pędzę z przepisem. Sernik z białą czekoladą i jabłkami powinien rozstrzygnąć ten spór. Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.
Sernik z białą czekoladą i jabłkami - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dlatego trzeba przygotować większą blachę, w której zmieści się tortownica.
Spód – Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem,
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i macarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.
Sernik z białą czekoladą i jabłkami - przechowywanie
Sernik przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią (można w tortownicy) do 2 dni.
Smacznego!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 160 g herbatników
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 300 g białej czekolady
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na warstwę jabłek
- 2 średnie jabłka (słodkie, twarde)
- 100 g krówek (kruchych)
- 30 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Przygotować tortownicę, spód wyłożyć papierem do pieczenia i boki zabezpieczyć folią aluminiową.
- Herbatniki zmiksować blenderem, mają powstać okruszki. Herbatnikowe okruszki wsypać do miski, dodać cynamon i wymieszać.
- W garnuszku roztopić masło i jeszcze ciepłe wlać do herbatników, całość wymieszać, aby masa przypominała mokry, sypki piach.
- Wysypać równomiernie okruszki na spód tortownicy, dobrze ugnieść i wyrównać wierzch. Przygotowany spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- W kąpieli wodnej roztopić połamaną białą czekoladę i odstawić do wystygnięcia.
- Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, cukry i jajka. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników (nie można zbyt napowietrzyć masy), następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko powstanie jednolita masa skończyć miksowanie.
- Przygotować większą blachę, w którą z łatwością zmieści się tortownica. Nastawić też cały czajnik wody, wrzątek trzeba będzie wlać do blachy, w której będzie zabezpieczona tortownica z sernikiem.
- Wyciągnąć spód z lodówki i wylać na niego masę serową. Wstawić do większej blachy i wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
- Piec 1 godzinę i 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika sernik schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce.
Przygotowanie jabłek
- Jabłka obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać jabłka i poddusić kilka minut, aż jabłka trochę zmiękną, a puszczony sok zredukuje się.
- Wsypać łyżeczkę cynamonu, zamieszać i zostawić jabłka na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły.
- W tym czasie, w małym garnuszku podgrzać śmietankę i wsypać pokruszone krówki. Mieszać całość, aż krówki roztopią się i powstanie jednolity, gładki sos.
- Sos wlać do jabłek, wymieszać i zostawić jabłka, żeby przestygły. Następnie wyłożyć je na schłodzony sernik i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie sernik można kroić i podawać.
Zobacz także:
SERNIK FERRERO ROCHER
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja.
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.
SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE
Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i kremowy.