Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
Idealny na wielkanocny stół mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym. Krem ten pojawił się już na blogu kilka razy, ale to nic innego jak nieco zmieniona domowa nutella. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z tym kremem jest przepyszne. Cały mazurek ozdobiony jest czekoladowymi jajeczkami i pieczonymi orzechami laskowymi bez skórek. Słodki, kruchy, kremowy z chrupiącymi orzechami. Mazurek ładnie się kroi, a przechowywany w lodówce, kiedy lekko stwardnieje smakuje absolutnie wspaniale.
Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki
Ciasto.
Masło i żółtka do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać śmietanę, żółtka i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21×26 cm. Można rozwałkować też niewiele cieniej, będzie większy, ale też łatwiej będzie się kruszył.
Najlepiej wałkować ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będzie pieczone. Odcięte boczki uformować w wałeczki i dokleić do boków ciasta (tak docisnąć, żeby ciasto się połączyło i powstał mały rant).
Ciasto piec w temp 200 stopni C. Jeśli jednak zacznie się rumienić zbyt szybko, zmniejszyć temperaturę.
Krem.
Do tego przepisu potrzebny jest dobry malakser, który utrze orzechy na pastę.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Z podanej ilości wychodzi sporo kremu czekoladowo-orzechowego, ale spokojnie można go zmieścić na mazurku. Jeśli jednak zostanie Wam go trochę, to przełóżcie go do słoiczka i trzymajcie w lodówce do 5-6 dni, ale lepiej od razu zjeść go łyżeczką.
Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie
Mazurek przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić go na ok. 15 minut aby zmiękł, chociaż zimny jest bardzo smaczny. Mazurek przechowywać do 4-5 dni.
Smacznego!
MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka (zimne)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
Składniki na krem
- 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
- 160 g czekolady gorzkiej
- 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)
Do ozdoby
- czekoladowe jajeczka
- orzechy laskowe (upieczone, bez skórki)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30-40 minut.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 21x26 cm.
- Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
- Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i dokleić je do boków, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładko, aż będą prawie płynne.
- Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, dodawać masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gładkiego kremu.
- Krem wyłożyć równomiernie (sporą ilość) na wystudzony spód i delikatnie rozsmarować.
- Mazurek ozdobić czekoladowymi jajeczkami i posiekanymi orzechami lakowymi.