Tarta jeżyk

Tarta jeżyk

Po ciasteczkach jeżykach, które są przepyszne, wpadła mi do głowy tarta jeżyk. Czyli kruchy, maślany spód, wypełniony masą krówkową, przygotowany z cukierków krówek, masła i śmietanki. Obsypany mieszanką podpieczonych orzechów laskowych, rodzynek i dmuchanego ryżu. Cała tarta polana jest czekoladową polewą. Przyznam, że jest to naprawdę słodki deser, ale taki od którego nie można się oderwać.
tarta jeżyk

Tarta jeżyk - wskazówki

Masło do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Woda do ciasta powinna być zimna, lodowata.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80%, myślę że tarta była z nią idealna.

Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Pieczenie spodu – Spód pieczemy najpierw przykryty papierem do pieczenia i dociążony, następnie dopiekamy bez papieru aż się zarumieni. Jeżeli boczki szybciej się zrumienią, a spód jeszcze będzie jasny, trzeba zabezpieczyć je np. folią aluminiową i dopiec.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta jeżyk

Tarta jeżyk - przechowywanie

Tartę przechowywać w lodówce, zabezpieczoną folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić ją na ok. 15 minut aby zmiękła. Tartę przechowywać do 4 dni.

tarta jeżyk

Smacznego!

tarta jeżyk

TARTA JEŻYK

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, słodka tarta z masą krówkową, mieszanką orzechów, rodzynek i dmuchanego ryżu.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (lodowatej)

Nadzienie

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 60 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
  • 60 g rodzynek
  • 20 g ryżu ekspandowanego

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 180 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie nadzienia

  • W garnuszku, na małym ogniu podgrzać pokrojone krówki, masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masę wylać na spód.
  • Orzechy i rodzynki drobno posiekać, wrzucić do miseczki, dodać ryż i wymieszać wszystko.
  • Wysypać mieszankę na masę krówkową i delikatnie docisnąć (odrobinę). Zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.

Polewa

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Powstanie sos czekoladowy. Wylać go równomiernie na tartę i bardzo delikatnie wyrównać. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia
domowe ciasteczka jeżyki
domowe ciasteczka jeżyki
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x