Czekoladowe ciasto z ciecierzycy
Przyznam, że czekoladowe ciasto z ciecierzycy było dla mnie zaskoczeniem, w dodatku bardzo pozytywnym. Na włoskich blogach, na których buszowałam w poszukiwaniu przepisów widnieje w wielu wersjach, z mąką z ciecierzycy lub ciecierzycą z puszki. Ja zdecydowałam się na puszkową wersję, którą zrobiłam trochę po swojemu. I wyszło pysznie. Nikt nawet nie zorientował się, jaki jest tajemniczy składnik, bo ciecierzyca jest praktycznie niewyczuwalna. Ciasto jest wręcz truflowe, lekko puszyste i delikatne. Polane czekoladą będzie pyszne z owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Oczywiście można je też posypać orzechami, ja użyłam pistacji. Pycha.
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wskazówki
Jajka i ciecierzyca powinny być w temp. pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 80% zawartości kakao.
Ciecierzyca – W puszce o łącznej wadzie 400g, po odlaniu z zalewy powinno wyjść 240-250 g ciecierzycy. Ważne, żeby ciecierzyca była dobrej jakości. Dobrej jakości cieciorka nie ma bardzo intensywnego zapachu czy smaku, także zalewa nie posiada zbyt dużej ilości soli.
Ciasto pieczemy 30-35 minut, urośnie z górką i lekko popęka. Po 30 minutach można sprawdzić, czy jest gotowe. Na patyczku nie powinni być surowego ciasta, jeśli jest to wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
W trakcie studzenia ciasto opadnie, ale powinno pozostać równe, bez dołka.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - przechowywanie
Zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą może pozostać w temperaturze pokojowej przez całą dobę od upieczenia i polania czekoladą. Później warto je schować do lodówki.
W lodówce do 3 dni. Po wyjęciu z lodówki dobrze poczekać ok. 15 minut żeby się ociepliło i było delikatniejsze.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO Z CIECIERZYCY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 puszka ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240-250 g ciecierzycy)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g czekolady gorzkiej (80% kakao)
- 70 g masła
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok . 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Do garnuszka włożyć masło i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Do większej miski włożyć odlaną z zalewy cieciorkę,
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, czystej miski (będą ubijane na pianę), a żółtka dodać do cieciorki.
- Do cieciorki i żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy, bardzo dokładnie zblendować na gładką masę, która zrobi się jaśniejsza. Następnie ciągle blendując wlewać powoli wystudzoną czekoladę z masłem, na końcu wsypać proszek do pieczenia. Wszystko zblendować na gładko.
- Pozostałe białka ubić na gęstą, sztywną pianę. 1/4 białek wmieszać delikatnie, szpatułką do masy. Następnie znów wmieszać 1/4 białek. Na końcu ostrożnie wmieszać resztę.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i piec 30-35 minut, do suchego patyczka (ale ważne jest żeby nie było surowego ciasta; ciasto ogólnie powinno być wilgotne).
- Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostudzenia.
- Przygotować polewę. Posiekaną czekoladę zalać podgrzaną prawie do wrzenia śmietanką. Wymieszać do powstania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Gdy polewa przestygnie można kroić ciasto.
18 komentarzy
Robiłam ciasto z ciecierzycy już trzykrotnie. Uwielbiam je. Mi najlepiej smakuje prosto z lodówki. Robiłam też wersje z lekko gorzką czekoladą razem z mleczną. Też mega dobra. Super przepis. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
O matkoooo!! Jakie to dobreee! Mniam!! Pomieszałam czekoladę deserową z mleczną i ciasto wyszło idealne. Na pewno powtórzę. ❤️
Witam, wspaniały przepis. Już robiłam kiedyś ciasto z ciecierzycy, ale korzystałam z innego przepisu- wtedy nie ubijałam białek na pianę,tylko cale jajka. Wasza wersja jest najlepsza. Ciasto wyszło puszyste i delikatne. W tym przepisie nie ma info, że do białek można wykorzystać wodę z cieciorki, którą miksujemy z białkiem. Zawsze tak robię.Użyłam z ciecierzycy ze słoika 540 g(waga ciecierzycy 400)i dodałam zalewę i piekłam w większej blaszce. Tyle pyszności -ciasta wystarcza na 2 dni. Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że ciasto Pani smakowało i dziękuję za komentarz 🙂 Nie dodawałam takiej informacji, ponieważ sama nie robiłam wersji z wodą po cieciorce. Jak kiedyś przetestuję taką wersję, to na pewno napiszę o tym we wskazówkach. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry,
Czy zamiast masła mogę dodać olej?
Dzień dobry, raczej nie dodawałabym oleju. Masło po ostudzeniu trochę twardnieje i dodatkowo stabilizuje ciasto. Ewentualnie olej kokosowy mógłby je zastąpić. Nie próbowałam takiej wersji, ale mogłoby się udać:) Pozdrawiam
Dzień dobry . Czy ciasto na pewno nie ma dodatku mąki?
Dzień dobry, ciasto nie ma nawet grama mąki, to nie błąd 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Strasznie podoba mi się to ciasto ale czy można spróbować zrobić je w formie muffinek? Jakieś rady?
Myślę,że w formie na muffinki by wyszły spokojnie. Zmniejszyłabym czas pieczenia do 20-25 minut, żeby nie spiekły się za mocno i nie wyszły suche 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź! Przetestuję i dam znać 🙂
Zbierałam się i zbierałam, w końcu dziś zrobilam z połowy przepisu żeby go przetestować. Spróbowałam w foremkach na muffiny (silikonowych, wyszło 8 sztuk, pieczone 25 minut) z myślą o dzieciach, żeby mogły zabrać je do szkoły. Wyszły PRZE PYSZ NE 🙂 Koniecznie do powtórki 🙂 dziękuję i pozdrawiam!
Dzień dobry,
Czy cukier mogę zastąpić erytrolem, albo chociaż miodem?
Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂
Dzień dobry! Miodem nie, ponieważ ciasto będzie mieć zupełnie inną konsystencję, a erytrolu nigdy nie używałam więc trzeba przetestować (chociaż wydaje mi się,że będzie ok) 🙂
To dzisiaj wypróbuję i dam znać
Ciasto wyszło przepyszne! Na prawdę brak mi słów, użyłam erytrolu zamiast cukru.
wczoraj zrobiłam to ciasto. Obłędne, już kupiłam produkty na kolejne… Na pewno u nas na długo zagości.