Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki. Przypominają najlepsze czekoladki, smakują wybornie i niejedna poczęstowana nimi osoba będzie mile zaskoczona. Jeżeli lubicie cynamon to dodajcie szczyptę do masy, a czekoladki zyskają aromatu i będą jeszcze zdrowsze.
Składniki (na ok.32 czekoladki):
– 150 g daktyli
– 100 g orzechów laskowych
– 2 łyżeczki kakao
– 60 ml mleczka kokosowego
– 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem i wysypać orzechy. Piec aż skórki będą przypieczone, ciemniejsze i zaczną odchodzić (ok. 8 min). Od czasu do czasu orzechy przemieszać.
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek. Do misy malaksera lub blendera dać daktyle (bez wody), orzechy, mleczko i zmiksować aż składniki będą rozdrobnione, połączą się i powstanie elastyczna masa. Wsypać kakao i wymieszać.
Na tym etapie, jeżeli nie chcecie robić kosteczek można masę schłodzić w lodówce przez 30 minut i uformować w dłoniach kuleczki. Ale jeśli robicie kosteczki to:
Masę przełożyć do wyłożonej papierem lub folią spożywczą niewielkiej formy kwadratowej lub prostokątnej (ja użyłam plastikowego pojemnika). Dobrze ją ugnieść i wyrównać, wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie masę wyjąć, pokroić w kosteczki (ok. 2x2cm), ułożyć je na talerzyku i wstawić do zamrażarki na czas roztapiania czekolady.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelczykami zanurzać kosteczki w czekoladzie. Można je posypać dodatkowo orzechami lub odrobiną gruboziarnistej soli.
Czekoladki schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Zobacz także:
Trufle Bounty
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek. Jeżeli nie zjecie wszystkich to z powodzeniem można je zamrozić w pojemniku i następnym razem wyciągnąć godzinę przed podaniem. Zdarza się to jednak rzadko bo znikają w zawrotnym tempie.
Trufle czekoladowe z nalewką malinową
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki. Mogą być one także wspaniałym, własnoręcznie przygotowanym prezentem dla kogoś, choć sobie też trochę zostawcie.
Trufle z Nutellą i precelkami
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, słonego i czekoladowego to te okrągłe drobiazgi są idealne. Trufle z nutellą i precelkami, chrupkie i kremowe jednocześnie. Słone precelki fajnie podkreślają smak czekolady. Do polania trufli można użyć zarówno czekolady mlecznej jak i gorzkiej. Ja połączyłam obie w proporcji 1:1 i myślę, że wyszło pysznie.