Ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Kolorowa, ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania. Tak naprawdę jest to takie duże ciastko upieczone w foremce i pokrojone na kwadraty. Przypomina mi też trochę jasną wersję czekoladowego ciasta brownie – blondie.  Jest bardzo popularne w USA, skąd zresztą pochodzi . Tam przygotowują je z ogromną ilością cukru, w tym przepisie jest go zdecydowanie mniej, a i tak jest słodko. Mimo tego nie można się oprzeć tej małej, kolorowej kostce.
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - wskazówki

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, kilka wskazówek:

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Draże m&m’s – Zawsze używam oryginalnych draży, a tym razem użyłam innej firmy, którą zresztą lubię. Jednak podczas pieczenia kolor wyblakł. Można to zobaczyć na zdjęciu przed i po upieczeniu. Nie wpłynęło to na smak ciasta, ale jeśli zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru to użyjcie oryginalnych m&m’s. Zostają idealnie takie same jak przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie np. Ciasteczka brownie z m&m’s.

Cukier – Można użyć samego brązowego lub białego. Nie pomijałabym jednak brązowego, nadaje on bardziej intensywny, lekko karmelowy posmak.

Nie pieczcie ciasta zbyt długo, 30-32 minuty wystarczą. Długie pieczenie wysuszy ciasto.

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą kolaż

Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.

Pokrojone w kostkę ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy.

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

Smacznego!

ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I M&M'S

Kolorowa,ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 190 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g drażetek M&M's
  • 150 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
  • Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
  • Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
  • Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

8 komentarzy

Ola 2 maja 2023 - 10:10

Piękna , blaszka 20/20 , a jakiej wielkości tortownicę mogę użyć?

Reply
Joanna | Chocololo 2 maja 2023 - 10:32

Tortownica 22cm powinna być idealna na tę ilość składników 🙂

Reply
Sara 26 stycznia 2024 - 21:03

Ciasto przepyszne, moje pytanie czy po zamrozeniu jak chce rozmrozic musze je ponownie wlozyc do piekarnika czy rozmrozic na blacie/ w lodowce i bedzie gotowe do spozycia?

Reply
Joanna | Chocololo 27 stycznia 2024 - 10:08

Dziękuję, nie trzeba już go podpiekać. Wystarczy wyłożyć na talerzyk, położyć na blat i jak poleży 20-25 minut w temperaturze będzie ok 🙂

Reply
Sara 31 lipca 2024 - 16:10

Hej, pi upieczeniu ciasto jest tuper równe jednak gdy stygnie zapad się. Czemu moze tak się dziać?

Reply
Joanna | Chocololo 31 lipca 2024 - 18:12

To normalne, że lekko się zapada. Ciasto jest dość kruche, jak na ciasteczka i może się kurczyć po ostudzeniu:)

Reply
Sara 22 listopada 2023 - 15:07

Czy po wyjeciu z zamrazarki piec ponownie czy pozostawic na blacie do rozmrozenia i spozywac?

Reply
Joanna | Chocololo 22 listopada 2023 - 15:56

Nie trzeba piec ponownie jak krajanka trafiła upieczona do zamrażarki. Wystarczy ją zostawić na talerzyku, niech nabierze temperatury pokojowej 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo