Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą
Kolorowa, ciasteczkowa krajanka z m&m’s i czekoladą, idealna kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego i szybkiego do przygotowania. Tak naprawdę jest to takie duże ciastko upieczone w foremce i pokrojone na kwadraty. Przypomina mi też trochę jasną wersję czekoladowego ciasta brownie – blondie. Jest bardzo popularne w USA, skąd zresztą pochodzi . Tam przygotowują je z ogromną ilością cukru, w tym przepisie jest go zdecydowanie mniej, a i tak jest słodko. Mimo tego nie można się oprzeć tej małej, kolorowej kostce.
Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, kilka wskazówek:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Draże m&m’s – Zawsze używam oryginalnych draży, a tym razem użyłam innej firmy, którą zresztą lubię. Jednak podczas pieczenia kolor wyblakł. Można to zobaczyć na zdjęciu przed i po upieczeniu. Nie wpłynęło to na smak ciasta, ale jeśli zależy Wam na zachowaniu intensywnego koloru to użyjcie oryginalnych m&m’s. Zostają idealnie takie same jak przed włożeniem do piekarnika, zobaczcie np. Ciasteczka brownie z m&m’s.
Cukier – Można użyć samego brązowego lub białego. Nie pomijałabym jednak brązowego, nadaje on bardziej intensywny, lekko karmelowy posmak.
Nie pieczcie ciasta zbyt długo, 30-32 minuty wystarczą. Długie pieczenie wysuszy ciasto.
Przepis na formę 20×20 cm.
Ciasteczkowa krajanka z m&m's i czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Pokrojone w kostkę ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKOWA KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I M&M'S
SKŁADNIKI
- 190 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 40 g cukru białego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 jajko + 1 żółtko (w temp. pokojowej)
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g drażetek M&M's
- 150 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i solą, odłożyć.
- Do ostudzonego masła dodać cukier brązowy, biały i waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, następnie dodać jajko i żółtko. Ubijać chwilkę do dokładnego połączenia składników.
- Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać 150 g drażetek M&M's i 130 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady (resztę odłożyć). Wymieszać całość szpatułką.
- Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe drażetki i czekoladę.
- Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.
8 komentarzy
Piękna , blaszka 20/20 , a jakiej wielkości tortownicę mogę użyć?
Tortownica 22cm powinna być idealna na tę ilość składników 🙂
Ciasto przepyszne, moje pytanie czy po zamrozeniu jak chce rozmrozic musze je ponownie wlozyc do piekarnika czy rozmrozic na blacie/ w lodowce i bedzie gotowe do spozycia?
Dziękuję, nie trzeba już go podpiekać. Wystarczy wyłożyć na talerzyk, położyć na blat i jak poleży 20-25 minut w temperaturze będzie ok 🙂
Hej, pi upieczeniu ciasto jest tuper równe jednak gdy stygnie zapad się. Czemu moze tak się dziać?
To normalne, że lekko się zapada. Ciasto jest dość kruche, jak na ciasteczka i może się kurczyć po ostudzeniu:)
Czy po wyjeciu z zamrazarki piec ponownie czy pozostawic na blacie do rozmrozenia i spozywac?
Nie trzeba piec ponownie jak krajanka trafiła upieczona do zamrażarki. Wystarczy ją zostawić na talerzyku, niech nabierze temperatury pokojowej 🙂