Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Pachnące cynamonem ciasto z jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką. Można kroić jeszcze ciepłe. Dzięki jabłkom jest wilgotne, ale nie są one smakiem dominującym. Czuć aromatyczny cynamon, orzechy włoskie i kawałeczki czekolady. Nie zapomnijmy o kruszonce, kruszonka musi być w takim cieście. Przyznam, że smakuje ono idealnie z dużą łyżką bitej śmietany, polane odrobiną roztopionej czekolady.
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłka Do tego ciasta potrzebne są 2 średnie jabłka o łącznej wadze ok. 420 gram. Po obraniu i tarciu powinno wyjść 270-280 gram jabłek, które dodamy do ciasta.

Ocet – Ocet jabłkowy, nie zamieniamy na inny.

Czekolada – Można użyć dowolnej czekolady, gorzkiej lub mlecznej. Można użyć gotowych, czekoladowych groszków.

Masło do kruszonki Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Na etapie dodawania mąki do ubitych jajek ciasto na pewno zmniejszy swoją objętość (nie jak w biszkopcie, gdzie staramy się, żeby piana opadła jak najmniej).

Przepis na tortownicę 20-22 cm.

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką - przechowywanie

Przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto będzie dobre przez 2-3 dni (ale najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze trochę ciepłe).

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Smacznego!

ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

CIASTO Z JABŁKAMI, CZKOLADĄ I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pachnące cynamonem ciasto z tartymi jabłkami, kawałkami czekolady i kruszonką.
Przepis na tortownicę 20-22 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jabłka (ok. 420 g)
  • 280 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 90 g masła
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady lub czekoladowych groszków

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g masła (zimnego)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce przygotować kruszonkę: Wsypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagnieść rękami aż powstanie drobna kruszonka. Włożyć ją do lodówki.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia i wlać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, odłożyć.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odłożyć. Orzechy i czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubić całość na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-7 minut). Zmniejszyć moc miksera na najmniejsze obroty i powoli wlewać ostudzone masło z octem. Skończyć miksować.
  • W kilu turach przesiać do masy mieszankę mąki, mieszać całość delikatnie szpatułką. Dodać jabłka i wmieszać delikatnie.
  • Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wmieszać je do ciasta. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką
cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo