Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
Mini karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady to połączenie kruchego, maślanego ciasta i soczystych jabłek z cynamonem. Żeby było jeszcze smaczniej jabłka oblane są krówkową polewą, a całość przykryta kremem z białą czekoladą. Coś pysznego! Kruche, aromatyczne i słodkie szarlotki, jak dla mnie najsmaczniejsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - wskazówki
Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).
Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów. Choć oczywiście można to zrobić i schłodzić ciasto 30 minut w lodówce przed wałkowaniem.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.
Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Jabłka – Jeżeli jabłka są bardzo słodkie nie trzeba dodawać cukru, tym bardziej, że po upieczeniu do szarlotek wlewamy sos z krówek. Jeśli są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru.
Przepis na 12-14 szarlotek.
Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady - przechowywanie
Szarlotki z kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre przez 2-3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.
Smacznego!
KARMELOWE SZARLOTKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
- 2 żółtka (zimne, z lodówki)
- 2 łyżki wódki (zimnej; można zamienić na wodę)
Składniki na nadzienie
- 3 jabłka (średnie, ok. 600 g)
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g krówek
- 100 ml śmietanki 36%
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 36%
- 130 g czekolady białej
- 125 g mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie szarlotek
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
- Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę.
- Formę na muffinki wysmarować masłem. Stolnice podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć miseczką (o większej średnicy niż formy na muffinki) koła, którymi wyłożyć równomiernie gniazda w formie. Wylepić dokładnie i formę włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Wsypać cynamon i przesiać mąkę. Wymieszać dokładnie.
- Formę ze schłodzonym ciastem wyjąć z lodówki i wypełnić (z górką) jabłkami. Włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Ciasto i jabłka skurczą się i zarumienią. Wyjąć z piekarnika i przygotować sos.
- Do garnuszka z grubym dnem włożyć połamane krówki i wlać śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu, pilnując i mieszając żeby się nie przypaliły. Krówki się rozpuszczą i powstanie sos.
- Wylać równomiernie gorący sos na jabłka (szalotki mogą być ciepłe; na każdą szarlotkę powinna wyjść łyżka sosu). Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki. Można też udekorować plasterkiem jabłka i posypać cynamonem.
41 komentarzy
Witam, a czy w kremie można użyć śmietanki 30%?
Tak, można.
dziękuję za odpowiedź, szarlotki wyglądają smakowicie i na pewno spróbuję je w najbliższym czasie wykonać według pani przepisu ☺️
Czy można schłodzić śmietanę z czekoladą w zamrażarce żeby skrócić czas? Jeśli tak,to ile to powinno trwać?
Ciężko stwierdzić kiedy śmietanka z czekoladą osiągnie odpowiednią temperaturę (chyba, że termometrem kuchennym). Nie mogę odpowiedzieć ile, ponieważ musiałaby Pani zrobić to „na oko” 🙂 No i trzeba pilnować, aby schładzała się równomiernie, mieszać często.
Jaka moze być przyczyna, ze ciasto mi sie tak bardzo skurczyło, ze na surowo bylo wylepione rowno z końcem otworu a po upieczeniu skurczone do polowy
Ogólnie kruche ciasto lekko się kurczy podczas pieczenia. Nie wiem dokładnie jaka mogła być przyczyna, ale może piekarnik był zbyt mało rozgrzany i ciasto po prostu spłynęło po ściankach. To pierwsza przyczyna jaka przyszła mi do głowy.
super przepis! wszyscy chwalili, szarlotki najszybciej zniknęły ze stołu
Bardzo się cieszę:)
Wyglądają super!
Chyba się skuszę i zrobię dla moich panów.
Mam tylko pytanie czy to jest standardowa wielkość foremki na mufinki?
Bardzo dobry przepis ,babeczki przepyszne
Dziękuję:)
Mam pytanie czy jak dam alkoholu to mogą jeść dzieci do kruchych babeczek
Alkoholu ogólnie jest mało, częściowo wyparuje podczas pieczenia, ale w skali jednej babeczki to jest bardzo mała ilość. Jeśli się Pani obawia, można w to miejsce dać zimną wodę 🙂
Wspaniałe są te babeczki.
Zrobiłam, wspaniałe, przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Wyszły bardzo dobre ale mam problem z kremem. Jest za luźny i się rozpływa. Zrobiłam wszystko jak w przepisie, nie wiem co poszło nie tak… Jego struktura też przypomina bardziej mascarpone. Jakieś pomysły co zrobić żeby go usztywnić? Może powinnam dłużej ubiajc? Da się go jeszcze uratować jak już zmieszałam wszystkie składniki?
Krem ubijamy aż będzie gęsty i będzie zostawiać wyraźne ślady po mieszadle, to możliwe, że był zbyt krótko ubijany. Można spróbować dodać więcej mascarpone (dobrze schłodzonego, ok 50 gram więcej). Krem po nałożeniu na babeczki też jeszcze odrobinę ustabilizuje się w lodówce. Ciężko mi dokładnie określić przyczynę, bo ten krem jest dość lekki, ale nie jest tak puszysty jak np. bita śmietana, jest cięższy, ale też nie tak jak samo mascarpone. Pozdrawiam serdecznie.
Czy najlepiej użyć krówek kruchych czy „ciągutek”? 🙂
Kruchych 🙂
To jest tak pyszne ❤️ Cieszę się, że znalazłam ten blog i nie mogę się doczekać, by spróbować też innych przepisów.
Mega apetyczne, aż kusi żeby zrobić. Ale robiłam kilka razy podejście do różnych tart i nie wiem co robię źle ale kruche ciasto wychodzi mi tak twarde że można kogoś zabić 😀 jakaś rada jak tego uniknąć, co robię źle?
Czasem zbyt długi czas wyrabiania ciasta lub nieodpowiednio dobrane proporcje składników. Proszę spróbować tego (nawet z połowy porcji) i zobaczyć jak wyjdzie 🙂
Czy ta foremka to jest na standardową wielkosc muffinek? Mam w domu ale jest ona na 12 sztuk i nie wiem czy u Pani jest ona mniejsza czy po prostu są to jakieś duże muffinki
Na standardową. Ta foremka ze zdjęcia jest mała, jak połowa takiej na 12 sztuk 🙂
Chciałabym zrobić mufinki ale w firmie ciasta. Jaka średnia tortownicy będzie dobra dla tego przepisu? 18 cm będzie dobrze?
Myślę, że proporcje składników nie będą odpowiednie,choć nie robiłam w takiej wersji. Szarlotki są małe, ale mają sporo ciasta. Opcjonalnie forma na tartę 25 cm byłaby ok, ale z takiej ilości składników samego ciasta będzie zbyt dużo (trzeba zmniejszyć o 1/3). Zawsze oczywiście można spróbować w tortownicy, ale większej. Ciężko mi powiedzieć, musiałabym upiec w takiej formie, aby odpowiednio dobrać proporcje 🙂
Witam, czy krówki można zastąpić masą krówkową w puszce?
Dzień dobry, teoretycznie można i wiem, że niektórzy czytelnicy zamieniali 🙂 Jednak sos krówkowy smakuje trochę inaczej i ma inną konsystencję, bardziej pasuje do szarlotek i jego polecam. Pozdrawiam!
Czy jabłka muszą być takie które się rozsmażają w czasie pieczenia typu szara reneta?
Może być szara reneta, o ile dobrze pamiętam to do tych szarlotek użyłam jabłek cortland.
Już od dawna kusił mnie ten przepis… Dziś zrobiłam szarlotki po raz pierwszy i wyszły przepyszne! REWALACJA!
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Waga jabłek przed obrabiem czy po obraniu?
Przed obraniem 🙂
Cudne te szarlotki i choć jestem na diecie to postanowiłam zaszaleć i je zrobić dla moich bliskich (sama też im się nie oprę i jedną na pewno zjem 🙂
Jaki rodzaj mąki użyć? Czy skoro ma być kruche ciasto to KRUPCZATKA ?
Pozdrawiam 🙂
Super! ❤️ Może Pani użyć krupczatki, ale nie trzeba. Sama robiłam z tortowej wyszły spoko 😉 Pozdrawiam ❤️
Pyszne babeczki, super przepis a czy mogę zapytać jaką ma Pani wysokość otworów w formie na babeczki?
Dziękuję! Ok. 3 cm wysokości 🙂
Świetny przepis! Jestem antytalentem kulinarnym a babeczki wyszły rewelacyjne Zrobiły furorę wśród znajomych i przepis powędrował dalej i każdy zachwycony Dziękuję!